Friday, 11 April 2014

Sup Kentang

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google



Saya nak kongsi masakan berasaskan kentang yang paling ringkas iaitu sup kentang. Makan pula dengan nasi yang panas dan ikan masin atau ikan goreng, memang sedap.

SUP KENTANG

Bahan-bahan:
Kentang
Bawang merah atau bawang besar
Ikan bilis atau udang
Suun
Air
Garam

Cara-cara:
Mula-mula kupas ubi kentang dan potong kepada beberapa bahagian. Bentuk potongan terpulang sama ada nak potong memanjang (baji) atau kiub.

Hiris bawang merah atau bawang besar. (Di sini, saya memilih untuk tidak memasukkan bawang putih)

Dalam periuk, masukkan ubi kentang, bawang merah, ikan bilis dan air. Rebus sehingga ubi kentang empuk (lembut).

Sementara menanti ubi kentang empuk, kerat dan rendamkan suun di dalam air biasa.

Bila ubi dah empuk, masukkan suhun ke dalam periuk.

Akhir sekali, masukkan garam dan lada hitam (kalau suka).


Nota: Boleh tambahkan dengan lobak merah, telur, tauhu, leek dan cendawan. 
         



No comments:

Post a Comment


Copyright to NOR ADILAH
Designed by UMIESUEstudio 2015