Showing posts with label Akademi Bekerja Di Rumah. Show all posts
Showing posts with label Akademi Bekerja Di Rumah. Show all posts

Saturday, 7 June 2014

Kuasa Doa, Kuasa Percaya

Teks : Nor Adilah Ahmad Shokori

Saya bawa duit cukup-cukup untuk beli barang dapur. Kebetulan hari tu banyak buah-buhan segar yang baru sampai. 

Rasa macam nak borong semua. Tapi nak buat macam mana, duit di tangan masa tu tak cukup.

Saya berdoa dalam hati. Saya teringin buah-buah tu tapi sekarang ni duit di tangan tak cukup. Saya percaya Allah akan bagi kat saya. Cuma saya tak tahu dengan cara yang bagaimana.

Beberapa hari lepas tu, ada tetamu singgah di rumah kerana ada sedikit urusan. Tak kenal rapat pun.

Terkedu saya bila nampak tiga plastik penuh buah diberikan kepada saya. Semua jenis buah yang saya tengok dan teringin nak beli tempoh hari ada dalam plastik tu.

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahu akbar.

Dalam berdoa nyatakan dengan jelas dan terperinci apa yang kita nak. Jangan fikir bagaimana Allah nak makbulkan kerana kadang-kadang Allah berikan dengan cara yang kita langsung tak mampu untuk difikirkan.

Wallahu'alam.


-------------------------- 

Akademi Bekerja Di Rumah menawarkan kelas berikut untuk mereka yang mahu mula bisnes secara online :

1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog fanpage, mula bisnes
3. Kelas penulisan kreatif
4. Kelas penulisan ebook pertama
5. Kelas borong telekung solat
6. Kelas akaun online dan offline
7. Pendaftaran Pengurus Online.
8. Projek duit raya
9. Kelas beriklan di mudah.my
10. Kelas bisnes makanan sunnah

Servis yang ditawarkan:
1) Beriklan di soho directory
2) Tempahan blog peribadi /bisnes
Bagi yang sedang mencari peluang untuk mula mencari pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa. Boleh pilih mana-mana kelas untuk sertai akademi. Kami beri bimbingan dan tunjuk ajar cara untuk mula.
Bagi yang belum ada produk kami sudah sediakan produk. Hanya perlu pilih yang mana mahu.
Hubungi saya untuk pendaftaran:
Facebook : Nor Adilah
Email       : noradilah.ahmadshokori@gmail.com
SMS        : 016 - 4614541


Monday, 2 June 2014

Kenapa Hanya 9/10 Punca Rezeki Daripada Perniagaan?

Teks : Nor Adilah Ahmad Shokori

"Lambat datang kelas hari ni Din? Kelas dah start setengah jam, baru kamu sampai."

"Boleh saya duduk dulu ustaz? Penat la ustaz. Hari ni banyak sangat order. Saya bawa motor habis laju dah tu."

"Kamu berniaga ayam kan? Hebat kamu ni, bisnes ayam sambil sambung master. Kamu semester berapa?"

"Ya, ustaz. Saya bisnes ayam segar. Siapa nak beli ayam, boleh order dengan saya. Promote sikit ye ustaz? Siap delivery lagi. Ni semester akhir ustaz. Ustaz tolong doa saya lulus. Ustaz pun tolong la bagi saya lulus paper ustaz."

Gelak.

"Bagus Din. Saya suka kamu berniaga. Sembilan per sepuluh rezeki daripada bidang perniagaan. Tapi kamu tahu tak kenapa tak disebut sepuluh per sepuluh rezeki ada dalam bisnes? Kalau banyak sangat rezeki tu, lebih baik sebut sepuluh per sepuluh saja kan?"

"Satu per sepuluh lagi dalam kerja makan gaji ustaz. Kalau sepuluh per sepuluh, maknanya orang makan gaji tiada rezeki pula," balas Din berseloroh.

"Itu satu sisi, masih ada sisi yang lain untuk kita kutip sebagai peringatan. Satu per sepuluh ini ingatan dan amaran untuk para peniaga supaya jujur dalam bisnes. Rezeki yang banyak memang Allah tetapkan melalui jalan bisnes. Disebabkan mengejar rezeki yang banyak inilah yang menyebabkan ramai menyeleweng. Jangan menipu dan ambil kesempatan atas pelanggan. Ingat amaran Allah kepada peniaga yang tidak amanah. Di mana tempat untuk mereka ini?" tegas ustaz dengan wajah yang cukup serius.

"Saya tak menipu pelanggan, ustaz. Kadang saya lebihkan timbangan untuk mereka."

"Alhamdulillah. Senang hati saya. Ada satu lagi perkara yang saya nak tanya kepada kamu? Kamu tahu tak ayam kalau sembelih pun boleh jadi bangkai? Jaga-jaga bab ni. Saya selalu tengok dekat pasar, ramai yang berniaga ayam ambil mudah hal ni."

"Cuba ustaz huraikan, saya kurang jelas," Din nampak keliru.

"Kamu sembelih sendiri ayam atau siapa yang buat?"

"Saya ada pekerja. Kalau tak menang tangan, baru saya tolong," Din menjelaskan.

"Ok, kamu sembelih ayam lepas tu ayam (yang telah disembelih) kamu lempar ke dalam bakul. Kamu sembelih lagi, lempar lagi masuk bakul. Macam tu prosesnya kan, berulang-ulang kali? Sampai penuh bakul. Betul tak?"

"Kamu pasti ayam yang kamu sembelih mati kerana disembelih? Atau sebenarnya ayam yang kamu sembelih itu belum sempat mati kerana disembelih tapi mati kerana dihempap oleh ayam-ayam lain di atasnya. Pendek kata mati kerana sesak nafas."

"Tak pastilah ustaz. Saya tak check pun."

"Din, kamu kena ambil tahu tentang ni. Balik nanti tolong check. Cari jalan dan cara untuk pastikan betul-betul. Kita nak cari rezeki yang halal. Buat apa kalau kita senang dunia, akhirat esok kita merana. Saya nak pesan kepada kamu, kamu kena mengaji ilmu agama juga, jangan mengaji bab dunia saja ye."

--------------------------------------------------------------------
 
Selamat datang pelajar Jun 2014, Alhamdulillah menghala 1000 pendaftaran. 11 guru online dedikasi bertugas. Boleh sertai mana-mana kelas berikut:

1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog mula bisnes
3. Kelas penulisan kreatif
4. Kelas borong telekung solat.
5. Kelas akaun online offline
6. Kelas penulisan ebook pertama
7. Pendaftaran agen makanan sunnah (kurma, tin, zaitun,etc) projek duit raya 
http://projekduithariraya.blogspot.com/
8. Tempahan blog bisnes
9. Pendaftaran pengurus online
10. Boleh beriklan dengan kami puatan 700 blog.
Keterangan ada di sini ww.akademibekerjadirumah.com juga baca di sini, 
Pendaftaran dan pertanyaan boleh terus melalui saya.
Facebook : Nor Adilah
Email       : noradilah.ahmadshokori@gmail.com
SMS         : 016 - 461 4541
 



Saturday, 31 May 2014

Kerja Kosong I Pengurus Online/Rakan Niaga

Teks : Nor Adilah Ahmad Shokori

Assalamualaikum.

Berita gembira untuk anda yang masih mencari peluang pekerjaan. Kami di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) menjemput anda menyertai kami. Terbuka kepada semua termasuk suri rumah dan suri bekerjaya yang ingin menjana pendapatan tanpa perlu keluar dari rumah.

Peluang bekerja di seluruh Malaysia dan di mana saja. Syaratnya anda mempunyai kemudahan internet. Kelulusan akademik tidak diperlukan.

Tugas pengurus online adalah sangat mudah. Hanya perlu mempromosikan produk dan servis anjuran ABDR:

1. Produk digital (e-book)
2. Perkhidmatan kelas online
3. Bengkel
4. Upah membuat blog
5. Pakej iklan

Semua maklumat dan bahan promosi dibekalkan serta anda akan dibimbing oleh guru kelas yang berpengalaman. Anda akan menerima komisen melalui pendaftaran setiap perkhidmatan dan produk.
Apa yang menariknya, sebagai rakan niaga, kalian akan diberikan bimbingan dan latihan menggunakan blog dan facebook sebagai medan utama pasaran. Mempromosi produk-produk akademi di blog melalui latihan penulisan di blog masing-masing.  Blog yang dihasilkan juga bukanlah spesifik untuk mempromosi produk akademi sahaja. Rakan niaga akan dianalisa terlebih dahulu sebelum memulakan blog. Blog yang dihasilkan juga adalah melalui kemahiran, minat dan kepakaran masing-masing berdasarkan analisa jawapan yang diberikan.
 
Produk akademi pula ialah pakej ebook, kelas online dan sewaan tapak iklan (soho directory). Kesemua produk ini atas talian sahaja, tanpa perlu kita menguruskan, mengambil stok dan menghantar barangan melalui pos laju. Produk juga merupakan permintaan sepanjang tahun yang sangat-sangat diperlukan oleh semua orang.
 
Rakan niaga akademi akan dilatih melalui kelas asas blog bisnes. Kalian juga akan dimasukkan dalam kumpulan belajar khas, yang mana bimbingan dan latihan akan diberikan setiap masa. Juga bahan promosi yang akan diberikan. Yang tinggal, kalian hanya perlu buat sahaja. Dengan istilah mudah tiru dan ikut sahaja apa yang telah diajar.  Konsisten, fokus dan sungguh-sungguh.
 
Lagi kelebihan rakan niaga, yang lebih penting dan saya kira ini faktor utama bagi mereka yang memilih bisnes yang ingin dilakukan ialah, modal yang perlu dikeluarkan untuk menjadi rakan niaga hanyalah yuran sekali bayar sahaja. Yuran kelas sebagai rakan niaga akademi, dan secara automatik kalian terus akan menjadi alumni akademi bekerja di rumah. Sebagai rakan niaga, kalian layak untuk menjana pendapatan dengan mempromosi ketiga-tiga produk utama ABDR. Komisen akan diberikan kepada yang berjaya membuat jualan.
 
Rakan niaga akademi ini sangat sesuai untuk mereka yang mahu memulakan bisnes dengan modal yang sangat minima tanpa pengulangan modal setiap bulan. Juga tanpa perlu bersusah payah meninggalkan anak-anak di rumah untuk menguruskan bisnes ini. Yang penting hanya perlu ada komputer/ laptop / telefon canggih dan talian internet. Kalian juga tidak perlu fikirkan produk apa yang sesuai untuk dijual lagi. Kerana ABDR telah pun menyediakan produk yang sememangnya khusus permintaan sepanjang tahun.
 

 
 
Satu panduan lengkap Rakan Niaga akan diberikan kepada mereka yang mendaftar. Inshaallah saya akan bimbing kalian bagi membina platform untuk mula.

Apa yang anda dapat dengan menjadi Rakan Niaga?
Anda akan belajar membina platform, iaitu satu Blog Bisnes yang membolehkan anda menjalankan operasi perniagaan hanya dari rumah sahaja. Kalian juga akan belajar membina satu fanpage.

Anda hanya perlu mempromosikan pakej-pakej jualan dan produk-produk yang ditawarkan oleh Akademi Bekerja Di Rumah. Kami sediakan tapak untuk anda berniaga tanpa perlu keluar dari rumah. Apa yang anda perlukan hanyalah kesungguhan dan talian internet.

Blog Rakan Niaga akan tersedia dengan pautan:
1. Logo Akademi Bekerja Di Rumah
2. Logo rasmi SOHOdirectory
3. Kelas-kelas Online
4. Pakej Ebook
5. Ruang Periklanan
6. Borang Tempahan

Anda tidak perlu keluar rumah, hanya bisnes di hujung jari. Samada secara sepenuh masa atau secara sambilan.


Hubungi saya :
Facebook : Nor Adilah
Email : noradilah.ahmadshokori@gmail.com

SMS <PENGURUS> dan hantar ke 016- 461 4541



Sunday, 18 May 2014

Ulasan Kelas Asas Blog Bisnes

Teks : Nor Adilah Ahmad Shokori

Assalamualaikum.

Teruja dengan pencapaian seorang  rakan saya dalam Akademi Bekerja Di Rumah yang mengikuti kelas asas blog bisnes. Beliau bukan hanya menggunakan blog sebagai medium pemasaran untuk mendapatkan tempahan jahitan, malah beliau juga berjaya menghasilkan Nota Panduan Asas Jahitan yang turut ditempah oleh pelanggan yang berada di luar negara. Hebat bukan? Rezeki Allah ada di mana-mana.
Sumber : http://angiefarhana.blogspot.com/

Bissmillahirohmanirohim
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pertama sekali syukur kehadrat Allah SWT kerana masih lagi meminjamkan segala kegembiraan yang tidak terhitung buat saya. Selawat serta salam ke atas Nabi Junjungan kita Nabi Muhammad SAW. Alhamdulillah, saya masih lagi dalam proses menyiapkan entri yang entah bila akan siap ini. Jiwa sebenarnya nak sangat menyiapkan entri ini dengan cepat seperti rakan yang lain, tetapi seperti orang lain ada sahaja halangan. Namun sebenarnya jangan kita jadikan halangan itu satu alasan untuk melakukan sesuatu.



Alhamdulillah hari ini juga saya sangat-sangat gembira dan teruja untuk meneruskan usaha untuk menjadi salah seorang yang berjaya seperti mereka. Hari ini saya telah mendapat bayaran tempahan Nota Panduan Jahitan Asas saya yang pertama. Apatah lagi, saya sangat-sangat terkejut mendapat tahu yang dia bukannya di Malaysia tetapi di US. Menurut katanya, di sana kalau hendak belajar satu jenis baju, kena bayar dalam 200 dollar bersamaan rm500. Masyallah!.. Inilah yang dikatakan kalau memang Allah dah tetapkan rezeki untuk kita, sejauh langit dan bumi pasti akan tiba.




Mungkin juga kerana selama ini saya yakin dengan kita solat dhuha, insyaallah rezeki kita akan terbuka luas untuk kita. Sepertimana setiap kali kita berdoa ketika lepas melakukan solat dhuha, Ya Allah perluaskanlah rezekiku, jika reziki ku ada di langit turunkanlah untukku, jika ada di bumi keluarkanlah untukku, jika jauh dekatkanlah untukku, jika susah permudahkanlah untukku, jika sedikit perbanyakkanlah untukku dan jika haram maka halalkanlah untukku. Ya Allah, jika aku lalai peringatkanlah aku dan permudahkanlah aku membuat kebaikan dunia dan akhrat. Aamiiin..



Saya rasa ramai yang berdoa seperti itu kan. Apa pun dunia hanya persinggahan sementara. Sebagai manusia biasa kita banyak menghadapi pelbagai masalah yang berbeza. Tapi yakinlah setiap yang kita lakukan dan apa sehaja yang berlaku sama ada yang gembira atau yang tidak menggembirakan itu semuanya ujian untuk kita. Berbalik pada Ulasan ini.


Jika diungkapkan dengan kata-kata sukar untuk saya nyatakan, betapa saya sangat-sangat bersyukur dan berterima kasih kerana dapat menjadi salah seorang rakan Akademi Berkerja Di Rumah. Syukur sangat-sangat Allah permudahkan saya memahami penerangan yang diberikan oleh guru online saya Pn Normi M. yusof. Dengan kesabaran guru yang mengajar saya kerana bukan sekali dua bertanya itu ini. Guru pening anak murid pun pening. Tetapi akhirnya dapat juga diselesaikan tugasan yang diberikan dengan penuh kesabaran. Lagipun menuntut sesuatu ilmu mana ada yang senang kan. Kini melihat hasil dalam blog saya wow!! bestnya...cantiknya...macam-macam lagilah keluar di mulut. Suami pun kata o..gitu caranya baru tau. Apatah lagi dengan terhasilnya Panduan menjahit secara online ini, dapat pula pelanggan pertama dari US. Yang lucunya panduan belum siap sepenuhnya tetapi pelanggan dah bayar. Apa lagi bertambahlah semangat.

Sejujurnya saya sangat-sangat berterima kasih tidak terhingga kepada usaha guru online saya Normi M Yusof yang sentiasa bersemangat memberi tunjuk ajar dan begitu juga atas sokongan guru-guru online seperti Masayu Ahmad, Aishah Hussien dan lain-lain. Terima kasih Guru.

Jika saya yang ilmu cetek ini boleh melakukan sesuatu, saya pasti anda diluar sana yang mempunyai ilmu yang lagi hebat dari saya mesti mampu buat yang lebih baik dari saya. Apa yang anda perlukan jadilah salah seorang rakan Akademi kami. Insyaallah manalah tahu dah tertulis anda mampu merubah hidup. Malu rasanya meluahkan kata-kata seperti ini, kerana kita belum tahu kesudahan benda yang kita lakukan tetapi rezeki masing-masing kita tak tahu. Mungkin rezeki anda lagi lebih dari saya.
Aamiiin..

Jadi mereka yang berminat, boleh mengikuti kelas yang dianjurkan oleh Akademi Bekerja Di Rumah. Berikut adalah pilihan kelas yang ditawarkan.
1. Kelas Asas blog dan penulisan} - online & offline
2. Kelas asas blog, fan page, mula bisnes} - online & offline
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho-daftar- Bengkel offline 10 Mei 2014
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
7. Kelas Online Bina Blog Borong Telekung Solat
8. Pendaftaran pengurus online

Servis yang kami ada:
1. Tempahan blog bisnes - 3 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory
PM saya untuk sertai ABDR apabila sudah sedia.

Untuk pendaftaran, hubungi saya.
Facebook (pm) : Nor Adilah
Email : noradilah.ahmadshokori@gmail.com
SMS : 016- 461 4541


Thursday, 15 May 2014

Jualan Laku Untung Lesap?

Teks : Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar : Google




Ramai orang yang buat bisnes dan bisnes mereka laku macam goreng pisang panas. Tapi malangnya ramai orang melakukan 9 kesilapan besar yang menyebabkan untung mereka lesap.

9 Kesilapan Utama Usahawan Bisnes Kecil

1. Tidak tahu menjejaki kos, untung, aliran tunai bisnes.

2. Terlalu banyak kos tersembunyi kos tersembunyi yang mengecilkan                 keuntungan (dilakukan dari awal mula bisnes).

3. Mencampur aduk wang syarikat dan wang sendiri.


4. Menggunakan wang syarikat/bisnes dengan bebas tanpa rasa bersalah.


5. Membeli banyak stok pada awal bisnes menyebabkan 0 keuntungan.

6. Jualan meningkat setiap bulan, akan tetapi tidak ada rekod kewangan yang     tepat, menyebabkan tidak ada wang keuntungan.

7. Tidak memasukkan kos pengurusan, kos minyak menyebabkan 'bahagian         wang untung' semakin mengecil dan hampir tidak ada untung.

8. Selepas setengah tahun beroperasi, bisnes masih pada tahap sama, jualan     tidak konsisten dan tidak tahu keuntungan yang tepat.

9. Bisnes seperti maju, produk laris tetapi tidak ada 'aliran tunai' yang banyak     di dalam tangan.


Kisah Seorang Peniaga 

Pernah seorang pengusaha sos cili kecil-kecilan memberitahu saya, untung yang beliau peroleh tidak seberapa walaupun jualan produk beliau laku. Apabila disoal dengan lebih mendalam, saya dapati bahawa beliau sebenarnya bukan untung kecil tetapi tidak ada untung langsung. Bahkan rugi.

Sungguh menyedihkan kerana beliau berniaga kerana ingin membantu suaminya, menambah pendapatan keluarga. Sebaliknya pula yang berlaku. Suaminya terpaksa menggunakan wang gajinya untuk menampung kos-kos tersembunyi dalam bisnes beliau.

Kos-kos tersembunyi yang beliau tidak ambil kira semasa meletakkan harga adalah kos pengangkutan (caj penghantaran produk ke rumah pelanggan) serta kos air dan elektrik yang digunakan.

Apabila saya membuat kiraan semula, saya dapati harga jualan sos cili beliau adalah lebih rendah daripada harga kos. Kenapa ini berlaku? Kerana sikap peniaga yang suka main agak-agak.

Justeru, perlunya kita memiliki ilmu dalam tentang cara mengira kos yang sebenar. Ini bukan kes terpecil. Banyak lagi kes-kes yang hampir serupa sebenarnya berlaku.

Tuntut Ilmu

Nadi sesebuah perniagaan adalah aliran tunai. Catat, catat dan catatlah. Catat wang keluar masuk dalam perniagaan kita. Simpan segala resit yang kita ada.

Tetapi semua itu memerlukan ilmu. Tanpa ilmu yang betul, segala catatan dan simpanan dokumen kita tidak dapat membantu bisnes kita.

Sesebuah perniagaan yang berjaya bergantung kepada angka-angka kewangan sebab angka-angka tersebut mempunyai maknanya tersendiri dalam menilai prestasi bisnes dan membantu kita dalam membuat keputusan perniagaan.

Kami Tunjukkan Cara Urus Kewangan Dengan Tepat

Dalam Bengkel Asas Akaun, para peserta ditunjukkan cara praktikal untuk mengurus akaun dengan tepat dan menjejak semula keuntungan berganda.

Oleh itu, pihak kami (Akademi Bekerja Di Rumah) sangat berbesar hati untuk mengajak tuan/puan bersama-sama mendalami ilmu ini dalam Bengkel Asas Akaun yang akan diadakan pada bulan depan.


[Bengkel Offline Asas Akaun]

Pendaftaran untuk bulan Jun kini dibuka.

Tarikh: 14.06.2014, Sabtu
Lokasi: Shah Alam
Masa: 9 pagi -5 petang
Yuran : RM 220
Makan tengahari dan air mineral disediakan.

Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
    case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.

Daftar sekarang. Tempat terhad untuk 50 orang sahaja.
Pendaftaran boleh dibuat melalui saya.
Facebook (pm) : Nor Adilah
Email : noradilah.ahmadshokori@gmail.com
SMS : 016- 461 4541



Sunday, 11 May 2014

Kenapa Mahu Berhenti Kerja?

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori

Satu lagi emel luahan ibu bekerjaya tentang masalah yang dihadapi dan keinginannya untuk belajar membuat blog bisnes.

Sumber : Zaila Mohammad

Utk pengetahuan... sy mempunyai masalah di tempat kerja (stress) kerja terlampau banyak, 
ank ank saya terabai. Baru-baru nie keputusan peperiksaan dah keluar..
amat memeranjatkan saya.. keputusan sangat mengecewakan ..

Jadi saya ambil keputusan untuk berhenti, jadi sebelum berhenti cuba mencari sesuatu yang mungkin 
boleh menjana pendapatan dlm menampung perbelanjaan suami..


Skrg nie saya buat bisnes offline (produk supplement) iaitu di tempat kerja saya.
ada juga war-warkan dekat fb tp sambutan kurang menggalakan. 
Byk info dari blog-blog ..tp saya sendiri tak ada blog...ruginyaaaaaa

Jadi sy ambil keputusan nak belajar buat blog.

Sy harap, Zaila dapat bantu sy bina blog sendiri.

Sy nekad nak mula balik dari zero, jd nak joint akedemi WAHM


Alhamdulillah, pengirim email tersebut iaitu Pn Hasliza sudah pun menjadi salah seorang pelajar dan penurus online pasukan saya. Berikut adalah entri pengenalan daripada Pn. Hasliza ;-

Teks: Hasliza Abu Hassan

Setelah 5 tahun bekerja makan gaji, keinginan untuk menjadi suri rumah begitu tinggi. Pada awalnya suami tidak mengizinkan kerana faktor kewangan. Jadi saya mengambil inisiatif memiliki sesuatu kemahiran yang boleh menjana pendapatan seterusnya membantu keluarga. Saya telah menghadiri beberapa kelas seperti kelas masakan dan jahitan. Begitu juga saya pernah menjadi agen menjual produk makanan seperti biskut raya dan coklat. Namun sambutan kurang menggalakan. Saya mencari punca kegagalan saya iaitu gagal dalam pengurusan masa.

Pada tahun 2012 semua anak-anak telah bersekolah, jadi saya tidak mampu membahagikan masa saya bersama suami, anak-anak, beribadat, pekerjaan dan juga kerja sambilan. Keadaan menjadi tunggang langgang dan saya mengalami masalah tekanan yang amat sangat. Oleh itu saya mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan menumpukan sepenuh masa untuk beribadat dan juga keluarga. Disamping itu juga dapat meneruskan bisnes "online".

Pada April 2014, surat perletakkan jawatan sudah diserahkan. Dalam pemikiran saya berlegar-legar, apa yang perlu saya lakukan setelah berhenti. Dengan izin Allah, saya dipertemukan dengan Puan Zaila di alam siber semasa mencari-cari ilmu berkaitan bekerja dari rumah. Tanpa membuang masa dan atas dorongan kuat dari suami, saya mendaftar menjadi ahli "Akademi WAHM". Moga-moga pertemuan yang diaturkan oleh Allah s.w.t ini akan membuka jalan dan ruang untuk saya menjana pendapatan dari rumah.
Akhir sekali, niat saya adalah untuk membantu mereka yang mempunyai masalah berkaitan dalam bidang saya. Mudah-mudahan apa yang bakal dikongsikan di sini dapat memberi manfaat kepada kita semua. Diharap Allah Taala memberi ganjaran pahala untuk bekalan di akhirat kelak.


Saya rasa tindakan Pn Hasliza yang berani untuk melepaskan jawatannya adalah satu sikap yang patut dipuji. Keinginan untuk lebih bersama dengan anak-anak membuatkan Pn Hasliza membuat rujukan tentang peluang untuk bekerja di rumah. Alhamdulillah juga kerana Allah menemukan kami di dalam dunia online (mula-mula kami hanya berutus email sahaja) sehinggalah dibukakan pintu hati Pn Hasliza untuk menyertai kelas online di bawah bimbingan saya. Insya Allah saya akan cuba yang terbaik untuk memberikan bimbingan dan tunjuk ajar melalui segala ilmu dan pengalaman yang saya ada.

Setiap yang besar harus bermula dari yang kecil. Begitulah lumrah hidup ini, harus kosongkan gelas sebelum masuk menuntut ilmu. Insya Allah saya sentiasa doakan mereka yang mengikuti kelas online saya akan terus berjaya dan tidak akan berhenti berlari dari mengejar ilmu.

Bagi sesiapa yang berminat untuk belajar kelas asas blog & fanpage (mula bisnes) boleh mendaftarkan diri ke kelas online.

Ingin mendapatkan ebook yang sesuai untuk bacaan anda ?
Ingin belajar cara asas menulis blog, fanpage & beriklan di mudah.my ?
Ingin menjana pendapatan dengan hanya duduk di rumah ?
Hubungi Adilah untuk:-
KHIDMAT NASIHAT PERCUMA
dan
PELUANG BISNES BERSAMA AKADEMI BEKERJA DI RUMAH!!!

Facebook (pm) : Nor Adilah
Email : noradilah.ahmadshokori@gmail.com
016- 461 4541


Saturday, 3 May 2014

6 Cara Mudah Urus Emosi dan Tenaga Surirumah


Enam cara mudah urus masa dan tenaga surirumah boleh juga untuk suri bekerja luar rumah.

1. Apa cara sekalipun utamakan dalam urus emosi. Jaga emosi dan urus emosi. Walau apa pun keadaan, emosi yang baik membantu kita untuk fokus dan menguasai urusan seharian dengan baik.

2. Emosi kacau, kita mudah lapar, mudah marah, mudah sentap, mudah itu dan ini.

3. Tepati masa 'temujanji dengan Tuan empunya rezeki' fokus betul-betul, insya-allah emosi kita sangat baik untuk setiap permulaan hari. Jaga temujanji ini lima kali sehari, macam tak sabar nak jumpa buah hati. (ingatan untuk saya sendiri)

4. Belajar untuk buat senarai malam hari, tanam azam mahu selesaikan apa cara sekalipun. Lihat kesan penghujung hari apabila kita selesai semua yang kita senarai.

5. Jumpa anak peluk mereka erat-erat. Merekan ahli syurga, tak ada dosa, yang berdosa kita, suka dan cepat sangat mahu marah apabila anak-anak mula tunjuk skil agar ibu cepat jadi hulk'. Sebelum mentol hulk menyala merah bertukau hijau, cepat-cepat peluk dan sembang.

6. Jika ada bayi kecil, lagilah seronok, cium anak, sayang anak, ia terapi semulajadi Allah kirimkan, agar kita tenang-tenang sahaja


(Baca lagi dalam ebook superwahm supermom)


Ingin mendapatkan ebook yang berkaitan untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Adilah untuk:-
 
KHIDMAT NASIHAT PERCUMA
dan
PELUANG BISNES BERSAMA AKADEMI BEKERJA DI RUMAH!!!

Email: noradilah.ahmadshokori@gmail.com
Facebook (pm) : Nor Adilah




Thursday, 1 May 2014

Kelas Blog Membantu Menulis Lebih Fokus

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori

Kagum dengan tekad dan kesungguhan yang telah ditunjukkan oleh salah seorang peserta kelas asas blog yang telah berjaya merealisasikan impian dan cita-citanya kini untuk bergelar WAHM.


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI….

Sebagaimana para pembaca sedia maklum, dahulu, blog cik azue ini bertajuk; "Ini Cerita Kami" . Dan latar belakang blog itu ada komputer riba, nota bergantungan serta buih-buih warna warni memenuhi ruang. Itu adalah gambaran pekerjaan dan kehidupan cik azue diketika itu. Untuk tambahan makluman, blog seperti dibawah adalah blog terakhir yang cik azue kemaskini susunaturnya dari tahun 2011 kalau tidak silap.

Tapi kenapa ya cik azue memberi nama blog itu dengan nama "Ini Cerita Kami" ya? Ya, kalau anda ingin tahu, pada asalnya cik azue menulis blog ini pada tahun 2009 dengan nama blog pada ketika itu adalah "The little craft cotage". Tujuan asal adalah kerana hendak pamerkan hasil kerja tangan setelah menduduki kelas atas talian bagi pelajaran Seni Sulaman Reben kelolaan Puan Suzana.

Cuma setelah cuba beberapa kali, jari jemari cik azue tidak dapat menjalankan tugasnya dengan sempurna, berikutan kemalangan yang dialami pada tahun 2008. Sayang tetapi tidak mengapa, segala ilmu akan diguna pakai semula suatu hari nanti. Oh ya, Cik azue belajar untuk mak sebenarnya. Mak teringin nak menyulam guna reben, tapi mak tak boleh lagi menjahit sulam tangan kerana selepas melahirkan adik yang terakhir, mak mengalami kebas-kebas jari, dimana mak tidak dapat merasa benda-benda halus seperti jarum jahit itu. Dan kerana sering mendengar mak bercerita tentang ketaksuban mak melihat orang-orang yang pandai dengan seni sulaman reben itu, makanya cik azue mengambil peluang memuaskan hati mak. Dan memang mak sangat gembira bila cik azue dan adik bongsu tunjukkan hasil yang telah dipelajari dan itulah yang membuatkan mak tersenyum bahagia.


Selepas itu, cik azue menukar kembali nama blog menjadi seperti gambar diatas. "Ini Cerita Kami" adalah sebenarnya cerita yang cik azue dan keluarga di sini alami untuk tatapan mak di kampung. Mak akan lihat blog ini bila mana adik bongsu buka blog ini dan biarkan mak lihat dan baca sendiri. Semuanya adalah untuk tatapan mak.

Selepas cik azue berfikir untuk berubah haluan, banyak yang cik azue buat demi untuk berubah kerana ingin mengubah. Nanti kita kongsi bersama ya di entri akan datang, In shaa Allah.
Bertemu dengan blog Puan Masayu membawa cik azue mengenali GURU ONLINE ini. Setelah beberapa bulan mengkaji, cik azue mengambil keputusan untuk melabur bagi mencari sedikit ilmu dan selebihnya berhajat agar kumpulan sokongan ini dapat memberikan sokongan pada cik azue disaat-saat keperluaan emosi agak menjunam setelah bergelar WAHM. Siapa tahu akan ujian yang bakal kita hadapikan. Sekurang-kurangnya, kumpulan ini ada untuk saling sokong menyokong antara satu sama lain.

Baik, kenapa blog ini ditukar nama seperti hari ini. Ya, pada mulanya cik azue mahu kekalkan sahaj nama asal blog ini kerana mengenangkan memori bersama mak. Tetapi setelah berfikir secara rasional, cik azue tidak boleh selamanya hidup dalam kenangan itu. Ya, cik azue kena keluar demi kenangan itu. Dan atas kenangan itu, cik azue memilih nama blog ini seperti ini supaya cik azue lebih fokus dengan suatu benda yang asalnya kenangan yang mungkin boleh memberi dan menjana kewangan pada cik azue dan keluarga dikemudian hari. Dan semoga dengan lebih fokus cik azue lebih produktif dan punya hala tuju yang lebih menjaminkan.

Bercerita tentang Kelas Blog Penulisan, disini, cik azue diajar menjadi lebih fokus untuk menulis berdasarkan nama blog yang dipilih. Untuk cik azue, ianya nanti akan lebih menjurus kepada kecenderungan cik azue dengan kraft seni jahitan dan sulaman ini.
Hasil Seni Sulaman Benang tahun 1990/1991 (projek SRT- SRP)
Projek yang sama tapi bunga nya dilukis almarhum BONDA dan disulam benang atas tunjuk ajar beliau

In shaa Allah, selepas bergelah WAHM, dapatlah kiranya cik azue membuat beberapa tutorial berkaitan sebagai perkongsian kita bersama.

Tutorial sulaman mesin, sulaman applique.

Apa lagi yang diperolehi dari kelas ini adalah disiplin untuk selalu menulis berdasarkan format blog yang kita pilih sendiri. Selain berpeluang belajar bagaimana menghasilkan sesuatu blog yang in shaa Allah memberi manfaat buat ramai orang dan juga tentang bagaimana menarik lebih ramai pelawat ke blog kita. Dengan perkongsiaan capaian blog rakan-rakan sealiran, cik azue juga selain mendapat informasi, boleh juga menjadi salah satu sumber untuk menarik traffik ke blog rakan-rakan yang lain.

Secara ringkasan, Kelas Blog Penulisan kelolaan guru online yang di asaskan oleh Puan Masayu ini telah membantu cik azue menjadi seorang yang lebih fokus, in shaa Allah serta sebenarnya lebih banyak kita belajar, lebih banyak juga yang kita tidak tahu.

Semoga Akademi ini dapat membantu lebih rami suri diluar sana.

Akhir Kalam, tidak salah belajar sesuatu yang kita sedia tahu keran lain guru, lain pula pengalamannya. Lain pengalaman, lain pula ilmunya. Semakin ramai guru, semakin banyak ilmunya, cuma tapis-tapiskan setiap satu ilmu yang diperolehi. Pilih yang betul-betul dapat memberikan manfaat ya.

Hingga itu,
Wasalam
**********************************************************************
Nak tengok lebih banyak hasil kerja tangan cik azue, jom lawati cik azue di sini;https://www.facebook.com/KrafTanganKuazue
 
____________________________________________________________________
 
Akademi Bekerja Di Rumah menawarkan kelas berikut : 

1. Kelas online asas bina blog penulisan - belajar menulis cara santai tapi masih mengekalkan bahasa melayu formal. Salah satu cara menarik minat pembaca suka baca dan bertandang. Bina tapak awal memperkenalkan diri pada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai blogger di akademi kami, kini sudah mencecah 340 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. Belajar mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tapi masih tiada idea menulis juga dialu-alukan untuk sertai kelas ini.

2. Kelas online asas blog fanpage mula bisnes - bagi yang mahu mulakan bisnes online tapi tidak tahu cara. Mahu mula berbisnes tapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog, fnpage, fb. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing). Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis konsisten, buat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, buat fan page, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

3. Kelas beriklan di mudah.my - mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.

4. Kelas penulisan kreatif - bagi yang bercita-cita menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.

5. Rakan niaga / pengurus online akademi - Kami buka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tapi tiada produk untuk diniagakan. 3 produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya atas talian. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet.

6. Kelas urus niaga akaun bisnes kecil WAHM SOHO - bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes.

Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.
Bagaimana kelas ini dijalankan?
Kelas berbentuk toturial ini dijalankan sepenuhnya secara online (atas talian).  Protege akan diberikan ebook rujukan iaitu ebook belajar asas blog. Protege akan dimasukkan dalam group kelas di facebook. Komunikasi adalah secara one to one (personal coaching) melalui pm di facebook atau group kelas. Nota dan toturial bergambar disediakan di dalam group kelas tersebut.
Jadual kelas adalah fleksibel, ikut masa protege sendiri bila mahu belajar. Pertanyaan dan soalan boleh dilontarkan terus kepada guru online melalui message di facebook. Peserta hanya perlu rajin menyiapkan tugasan yang diberikan dan rajin bertanya dan berhubung dengan guru jika ada soalan yang ingin diajukan. 
Tugasan yang diberikan adalah sepenuhnya terus membantu protege menyiapkan blog masing-masing. Dengan ini protege tidak perlu mengambil masa lain lagi untuk menyiapkan semula blog mereka.  

Protege dan guru online hanya berhubung secara online sahaja. Hanya perlu ada kelengkapan gadget iaitu laptop atau komputer dan talian internet. Malah jika ada telefon canggih juga satu kelebihan kepada protege untuk membuat tugasan terus walau di mana pun mereka berada.

Kelas ini di mana?

Uniknya kelas kami secara online sahaja. Boleh mula bila-bila masa sudah sedia.

Saya bekerja tak ada masa? 
Disebabkan tuan/puan tak ada masa, itu sebab kelas ini masanya fleksibel. Iaitu 10 langkah mudah untuk kelas penulisan dan 16 langkah untuk kelas bisnes.

Saya tak ada produk. Produk kami sediakan. Jika sudah ada produk lagi ok.

Berapa lama boleh pandai? Bukan berapa lama boleh pandai, tetapi berapa cepat tuan/puan boleh siapkan tugasan. Ada pelajar laju ambil masa 10 hari sahaja, ada 3 minggu, ada sebulan dan ada lebih dari itu. Cepat lambat adalah bergantung pada protege sendiri. Cepat siapkan tugasan, maka cepatlah kalian boleh mula menggunakan blog, facebook dan fanpage untuk menjana pendapatan pula.

Apa lagi yang kami dapat? Jaringan dan perhubungan sahabat-sahabat lain yang juga dari kalangan surirumah, suri bekerjaya. Boleh berkenalan dan bertukar pandangan. Inilah kumpulan sokongan yang perlu untuk wanita yang bekerja di rumah, untuk mendapatkan semangat, pendapat, bina kenalan baru dan sebagainya. 
Juga pertukaran antara blog di akademi dapat membantu menarik traffik ke blog.
Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online, masih tidak tahu cara bagaimana mahu memulakan. Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapaatan secara sambilan atau sepenuh masa. Juga dialu-alukan penyertaan untuk kaum adam

Bagi kalian yang berminat untuk memulakan bisnes secara online, perlukan tunjuk ajar bagaimana mahu bermula, boleh hubungi saya di sini:
Facebook: Nor Adilah
Email: noradilah.ahmadshokori@gmail.com



Copyright to NOR ADILAH
Designed by UMIESUEstudio 2015