Sunday, 6 April 2014

Rahsia Teh Tarik Mamak


Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google




Bayangkan segelas teh tarik tersedia di depan mata kita.

Lemak, berkrim disukai ramai. Siap dengan buih lagi. Maklumlah teh tarik.

Apa yang menyebabkan teh tarik tu jadi sedap?

Buihnya kah?

Susunya kah?

Atau tukang bancuhnya kah? Haha.

Rahsianya terletak pada garam.

Letak garam dalam teh? Biar betul? Bukan patut letak gula ke?

Ya, garam adalah rahsianya. Ini betul-betul ye, bukan cubaan.

Nak mudah, masukkan secubit garam dalam air teh yang kita bancuh.

Tapi kalau kat kedai mamak biasanya sudu yang digunakan untuk bancuh teh akan dicelup dalam bekas berisi air garam. Jadi apabila sudu ini digunakan untuk membancuh teh, sisa-sisa air garam yang terlekat pada sudu akan bercampur dengan air teh.

Rasa garam itulah yang menaikkan rasa lemak teh yang dibancuh. Rasa lemak dah sedia ada bila kita guna susu, cumanya rasanya akan lebih menyerlah apabila ditambah dengan garam.

Macam tu juga dalam apa jua jenis masakan yang kita masak. Kebanyakan masakan yang menggunakan susu atau santan (ada elemen lemak) di dalamnya memerlukan tambahan sedikit garam untuk menyedapkan lagi masakan tersebut. 

Boleh cuba bubuh garam dalam masakan seperti dadih dan bubur. Jangan letak banyak sangat. Sikit saja dah cukup. Rasa manis dan lemak akan saling melengkapi. Cubalah.





No comments:

Post a Comment


Copyright to NOR ADILAH
Designed by UMIESUEstudio 2015