Friday, 21 March 2014

Mati Itu Pasti

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google

Saya masih gagal untuk melelapkan mata sedangkan jam telah pun menginjak ke angka 3. Di sebelah katil tok saya, ada seorang pesakit buah pinggang yang ditemani oleh anaknya.

Beliau nampak lebih bertenaga berbanding ketika dimasukkan ke wad pada hari pertama. Saya melihat perubahan positif yang ditunjukkan olehnya. Lebih sihat dan bertenaga.

Beliau sudah mula bercakap walaupun dalam nada yang tersekat-sekat. Saya memerhatikan beliau tidur dengan lena, begitu juga dengan anaknya. Kemudian, saya pandang wajah tok saya, beliau juga lena. Lena dalam koma.

Siling hospital saya tenung lama. Kepala ligat berfikir macam-macam perkara. Tidak saya sangka, kami sekeluarga bakal diduga sedemikian rupa, mengubah seluruh kehidupan kami sekeluarga. 

Saya tersentak apabila tiba-tiba saja wad berubah wajah. Jika tadi hanya kedengaran suara ceria jururawat yang berbual sesama mereka, kini suara itu bertukar cemas. Mereka kalut dalam senyap. 

Tirai dipasang menghalang pandangan saya. Ketika itu cuma kedengaran suara doktor yang memberi arahan. Saya tidak pasti apa yang berlaku. Penuh dengan tanda tanya.

Lima minit berlalu, si anak dipanggil. Apabila saya terdengar doktor menyebut dengan jelas 3.40 pagi, mata saya terus terarah pada jam di dinding. Fahamlah saya, pesakit sudah tiada.

Telahan saya tepat. Itulah perkara pertama yang saya nampak ketika tirai dibuka. Sekujur tubuh yang tidak lagi bernyawa. 




Mati itu pasti. Tidak akan pernah lewat meskipun sesaat. Rasanya baru siang tadi doktor menyatakan beliau sudah boleh pulang ke rumah sehari dua lagi. Beliau benar-benar pulang, tapi kepulangannya ke hadrat Ilahi.

Kita semua akan mati. Walau sejauh mana kita pergi. Walaupun sekuat mana kita berlari. Hanya kepada Allah kita akan kembali.

Wallahu'alam.





Wednesday, 19 March 2014

Rezeki Telur Itik

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Nor Adilah Ahmad Shokori




Kutip 550 Biji Telur Itik Setiap Hari. Tajuk yang tertera pada salah satu artikel dalam akhbar Sinar Harian semalam.

Cerita kejayaan sering kali membuatkan kita rasa teruja. Saya sifatkan beliau telah pun berjaya. Berjaya dalam erti kata mengubah nasib dan kehidupan keluarga. Justeru, amatlah tidak wajar jika kita cuba membuat perbandingan dengan individu lain yang menjana pendapatan berjuta-juta.

Kehidupan yang serba kekurangan memaksa beliau berusaha keras demi untuk menyara sembilan orang anaknya yang masih belajar. Bagi memastikan kelangsungan hidup mereka sekeluarga, beliau melakukan pelbagai kerja kampung di samping menanam padi.

Dek kesempitan hidup, salah seorang anaknya terpaksa menolak tawaran untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara. Sebagai seorang bapa, beliau sedih dan kecewa kerana tidak mampu untuk menanggung pengajian anaknya di sana.

Mengimbas kembali penglibatannya dalam bidang ini adalah hasil bantuan penghulu kampung yang prihatin dengan nasibnya dan anak-anak. Beliau memperoleh sumbangan daripada pihak kerajaan negeri iaitu sebanyak 50 ekor itik. 

Kini jumlah itik yang diternak berjumlah 700 ekor yang menyebabkan beliau tidak menang tangan mengutip 550 biji telur setiap hari di bendang seluas 16 hektar.

Selain menjual telur itik mentah, isterinya turut menghasilkan telur asin sebagai salah satu cara meningkatkan lagi pendapatan mereka. Nilai tambah ini ternyata memberikan pulangan berganda buat mereka kerana pendapatan tidak hanya bergantung kepada hasil jualan telur mentah dan sayur-sayuran sahaja. 

Selain mereka berdua, anak-anak turut sama menggembleng tenaga dalam menguruskan perniagaan dan pertanian milik ibu bapa mereka. Pastinya gandingan orang lama dan baru akan merancakkan lagi perniagaan keluarga ini.

Kejayaan tidak datang bergolek. Berkat usaha dan doa yang tidak henti, maka mereka berjaya meloloskan diri daripada paras kemiskinan tegar. Perniagaan ini jika diurus dengan baik pasti akan berkembang ke tahap yang lebih tinggi. Insya-Allah. 







Cerita Cinta Ahmad Ammar

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Nor Adilah Ahmad Shokori




Benarlah kematian Ahmad Ammar Ahmad Azam adalah suatu kematian yang hidup. Kematian yang menghidupkan sekian banyak jiwa. 

Baru membaca beberapa bab, hati sudah mula terasa sebak bercampur kagum bukan saja terhadap Ammar tetapi juga ibu bapanya.

Saya kongsikan petikan dari buku Cerita Cinta Ahmad Ammar iaitu ketika bapa Ammar menyampaikan perkhabaran bahawa Ammar telah meninggal dunia kepada ibu Ammar. Mengalir air mata saya.


Sekitar jam 12 tengah malam tatkala abah menjemput emak di Hentian Jalan Duta, kegembiraan telah bertukar menjadi satu kejutan dan kesedihan. Sebaik emak memasuki kereta, abah memberitahu, "You have to be strong. We received a call from Turkey, Ammar kemalangan, dilanggar ambulans dan meninggal."

Allahu akbar...tatkala berita itu menyapa telinga emak, hati emak dirasakan seolah-olah telah direntap sehingga kosong sekosongnya, tanpa meninggalkan sebarang ruang perasaan melainkan hanya mampu melafazkan, "Innalillahi wainna ilaihi ra jiunn..."

Hebat ibu ini. Tidak ada setitis air mata pun yang menitik. Allah berikan ketabahan kepadanya. Kekuatan berdepan dengan saat kehilangan satu-satunya anak lelaki dalam keluarga mereka. 

Semoga kisah Ammar memberikan inspirasi kepada kita semua. Baiknya Ammar bukan hanya sebagai seorang anak, malah sebagai seorang sahabat, adik, pelajar dan sebagainya.

Seperti mana harapan penerbit buku ini agar fenomena Ammar dapat dilihat dari sudut kaca mata teladan dan diambil sebagai pengajaran bagi kita semua dalam meneruskan kehidupan Muslim menurut ajaran Islam yang sebenar-benarnya.

Sekiranya berminat untuk mendapatkan buku ini, bolehlah menghubungi: 012-425 1356 (Fikri). Buku setebal 400 muka surat berharga RM 20 sangat berbaloi untuk dimiliki.






Tuesday, 18 March 2014

Kedekut Doa

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google




Selalu disebut-sebut, doa adalah senjata. Mengapa dikatakan senjata? Senjata adalah lambang kekuatan dan keberanian. Doa itulah kekuatan kita. Doa itulah menjadikan kita berani.

Lebih dari itu, kerana kita sandarkan keyakinan bahawa kita sentiasa ada Allah. Kita mohon dan kita minta pada Allah, bukan pada manusia. Allah tidak akan pernah mengecewakan kita. 

Jika Allah tidak makbulkan doa kita, sesungguhnya Dia akan menggantikan kepada kita sesuatu yang lebih baik atau Dia menyimpan doa kita sebagai ganjaran di akhirat kelak.

Kita disuruh berdoa. Kata Habib Ali Zainal Abidin, jangan segan-segan ketika meminta pada Allah. Jangan minta yang kecil, tetapi mintalah yang besar sekali. 

Jangan dilihat kepada kelayakan kita untuk menerima, tetapi lihatlah pada kelayakan Allah yang Maha Memberi. Baiknya Allah dengan hambaNya ini.

Bayangkan kalau kita minta seperti itu pada manusia. Agaknya apakah yang dikatakan oleh mereka kepada kita? Majoritinya akan berkata, sudah diberi betis, hendak paha pula.

Berdoalah sebanyak mungkin. Mintalah apa saja pada Allah. Bukan untuk diri sendiri semata-mata tetapi doakanlah orang lain juga. 

Apa yang kita dapat kalau kita tolong doa untuk orang lain? Jawapan mudahnya, dapat pahala. Selain daripada dapat pahala, apa lagi yang kita akan dapat? Kita ini pula, siapa nak tolong doa? 

Pertama, doa kita ketika itu adalah doa yang mustajab sebab kita doa secara senyap-senyap (orang itu tak tahu kita doakan untuknya). Daripada Abu Darda’ RA bahawa dia mendengar Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya : “Tidaklah berdoa seorang muslim terhadap saudaranya secara ghaib (tanpa diketahui oleh saudaranya itu) melainkan akan berkatalah para malaikat, engkau juga beroleh yang seumpama dengannya.”(Riwayat Muslim). 

Kedua, malaikat tolong doa untuk kita perkara yang sama, bahkan malaikat minta Allah bagi lebih lagi  untuk kita (berbanding apa yang kita doa untuk saudara kita). Dalam satu riwayat lain juga daripada Abu Darda’ RA, Rasulullah S.A.W. bersabda maksudnya : “Doa seorang muslim kepada saudara muslimnya secara ghaib (tanpa pengetahuan saudaranya) adalah mustajab (diterima), di sisi kepalanya malaikat yang diutus Allah setiap kali dia mendoakan saudara muslimnya dengan doa yang baik, dan berkatalah malaikat itu, amin!, engkau juga beroleh manfaat yang sama.” (Riwayat Muslim).

Jadi, jangan berkira dan kedekut untuk doakan orang lain. Kebaikan walaupun sebesar zarah tetap dikira di sisi Allah. Wallahu'alam.




Monday, 17 March 2014

Petua Lembutkan Cucur



Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google




Alhamdulillah, dua tiga hari ni hujan dah mula turun, setelah kita melalui keadaan panas yang agak panjang. Kemudian disusuli pula dengan jerebu. Belum lagi dikira jerebu iman kita.

Cuaca yang redup dan sejuk macam ni cepat membuatkan kita berasa lapar. Sedap kalau dapat makan cucur panas-panas bersama secawan teh atau kopi panas.

Bagi sesetengah orang, buat cucur/jemput-jemput ni sangat mudah. Tapi ada juga yang merungut, bila dah sejuk cucur jadi keras. Saya bukanlah pandai sangat memasak dan petua yang saya dapat ini berdasarkan pengalaman dan pembacaan saya.

Semasa membancuh tepung, masukkan air secukupnya sebelum digaul. Adunan hanya perlu digaul sekali sahaja dan berhenti apabila air dan tepung sudah sebati. Abaikan kalau masih terdapat ketulan tepung di dalam adunan tersebut.

Apa kesannya kalau kita kacau berlebihan? Hasilnya nanti, cucur akan menjadi keras dan liat. Ini kerana gluten akan terhasil apabila kita menggaul tepung secara berlebihan. Gluten adalah jaringan serat yang terbentuk apabila air dan tepung diuli (seperti dalam pembuatan roti). Sudah tentu kita tidak mahu perkara ini berlaku.

Oleh itu, tepung perlu digaul pada kadar yang sangat minimum. Semakin banyak jaringan serat yang akan terhasil apabila semakin banyak kita menggaul. Sudah pasti kita tidak mahu perkara ini berlaku.

Selain itu, ada juga yang memasukkan telur ayam ke dalam bancuhan. Sesetengah  petua menyarankan agar telur dipukul sehingga kembang sebelum dicampurkan ke dalam bancuhan.

Banyak lagi petua-petua lain yang saya temui antaranya penggunaan air panas yang mendidih (menggantikan penggunaan air biasa), yis, baking powder, soda bikarbonat, perahan limau, minyak masak, water roux dan sebagainya.

Pada saya, setiap elemen yang dimasukkan ke dalam masakan mempunyai rasa yang berbeza. Kalau tidak banyak pun perbezaannya, sedikit pasti ada. Setiap orang punya cara tersendiri dalam memasak. Hormati perbezaan itu. Allah jadikan manusia berbeza hatta dalam soal citarasa. 

Cuma satu pesanan saya, janganlah dimasukkan semua elemen serentak. Takut lain pula jadinya. Haha.





Sunday, 16 March 2014

5 Cara Memanfaatkan Lebihan Nasi

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori

Selalunya kita dah boleh agak berapa banyak yang hendak dimasak berdasarkan jumlah ahli keluarga. Tapi, ada masanya berlaku juga lebihan terutamanya nasi, atau diistilahkan sebagai nasi sejuk.

Masakan yang sinonim dengan nasi pastinya adalah nasi goreng. Kalau dibuang nasi sejuk ini membazir pula. Sebutir beras kan ibarat setitik peluh petani. Ingat lagi tak iklan tu? 

Oleh itu, di sini saya kongsikan beberapa masakan yang menggunakan nasi sebagai salah satu ramuannya. 

1. Cucur nasi
Sama seperti cucur-cucur lain yang biasa kita makan. Cumanya, cucur ini ditambah dengan nasi yang telah dikisar (bersama air) dan dicampurkan ke dalam bancuhan tepung. Cucur nasi boleh diolah mengikut kreativiti dan citarasa masing-masing. Sesetengah orang suka letak ikan bilis atau pun udang. 

2. Roti
Bagi yang suka membuat roti, mungkin boleh mencuba roti nasi. Dinamakan roti nasi kerana salah satu bahannya adalah nasi yang dikisar (dengan air) sebelum disatukan dengan bahan-bahan yang lain. Kalau nak tahu, roti nasi ini mirip roti benggali. Sungguh lembut dan gebu. 

3. Apam
Sesetengah orang panggil apam beras. Ada juga panggil apam nasi. Tak kiralah apa jua namanya, apam ini juga menggunakan lebihan nasi yang dikisar bersama air sehingga halus. Apam ni memang mengenyangkan dan tak muak. Kalau nak lagi sedap, makan dengan kelapa parut (yang digaul dengan sedikit garam). 

4. Lempeng
Satu lagi pilihan yang kita ada ialah buat lempeng. Lempeng nasi ini lebih kurang macam lempeng kelapa. Sedap dimakan dengan kuah kari atau sambal tumis. Bagi yang suka manis, lempeng yang lembut ini boleh juga dicicah dengan gula atau susu pekat. Nak makan macam tu saja pun boleh. 

5. Bubur
Dengan menggunakan lebihan nasi, masa memasak dapat disingkatkan. Nasi telah tersedia, cuma perlu kisarkan bersama air. Seterusnya, teruskan proses memasak bubur seperti biasa. Cuma masa kisar tu, saya lebih suka jika nasi tak terlalu hancur. Jadi ada sedikit tekstur pada bubur nasi tersebut. Apa pun, terpulang kepada selera masing-masing.

Sekadar makluman, jika menggunakan apa jua resepi yang salah satu ramuannya adalah nasi, pastikan bahawa kandungan nasi tidak lebih daripada jumlah tepung yang dimasukkan. Ini untuk mengelakkan lempeng atau cucur menjadi lembik dan melekat di kuali.

Selain itu, jangan masukkan air terlalu banyak ke dalam blender. Cukup setakat blender boleh kisarkan nasi tanpa sebarang masalah. Sesuaikan jumlah tepung dengan air. Kadang-kadang kita tak perlu tambah air lagi kerana bancuhan tepung dah cukup elok.

Perlu diingatkan juga, untuk membuat lempeng nasi, bancuhan tepung tidak boleh cair seperti membuat lempeng biasa. Kena lebih pekat dan elakkan penggunaan nasi yang berlebihan kerana ini boleh mengakibatkan lempeng ini melekit, melekat dan lembik.


Saturday, 15 March 2014

3 Kegunaan Air Beras

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori

Sebelum memasak nasi, kita akan membasuh beras sekurang-kurangnya tiga kali. Ini bermakna setiap kali basuhan, air tersebut akan dibuang. Sayang rasanya kalau air beras dibuang begitu saja, sedangkan boleh dimanfaatkan dalam beberapa perkara.

1. Siram pokok
Air beras boleh digunakan untuk menyiram pokok. Selalunya pokok yang kerap disiram akan tumbuh lebih subur. Baru-baru ini, saya guna air beras untuk menyiram pokok limau kasturi dan hasilnya alhamdulillah. Pokok nampak lebih 'segar' dan berbuat lebat berbanding sebelumnya. 

2. Cuci muka
Selain itu air beras juga boleh digunakan untuk tujuan kecantikan. Air ini boleh digunakan sebagai pencuci muka. Biarkan air tersebut kering di wajah. Selepas dibilas dengan air biasa, kulit akan terasa lebih bersih dan segar. Tanpa sebarang kandungan bahan kimia. Pastinya selamat dan semulajadi. Insya-Allah.

3. Kuah tomyam
Bagi kebayakan tukang masak yang berasal dari Thailand, penggunaan air beras dalam masakan khususnya tomyam, bukanlah sesuatu yang pelik dan aneh. Selain menjimatkan, air beras mempunyai rasa lemaknya yang tersendiri. 

Selamat mencuba.


Copyright to NOR ADILAH
Designed by UMIESUEstudio 2015