Monday, 28 April 2014

Bukan Sekadar Mangga

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Nor Adilah Ahmad Shokori & Google


Assalamualaikum.
Riak-riak hujan mulai kelihatan. Cuaca agak tidak menentu sekarang. Sekejap panas, sekejap hujan. Walau apa pun, kita bersyukur dengan segala nikmat yang telah Allah kurniakan.
Boleh dikatakan sekarang ni adalah musim buah-buahan. Sana sini orang bercakap tentang buah mangga. Di rumah saya sendiri, buah mangga epal dan harumanis berbuah lebat. Seronok melihat buah-buah bergayutan di pokok (SINI)

 

Berdasarkan pembacaan saya di dalam buku Rasulullah Is My Doctor yang ditulis oleh Jerry D. Gray, setiap bahagian pokok mangga mempunyai fungsi dan khasiat tersendiri. Bahagian ini merangkumi akar, kulit pokok, bunga muda dan matang serta biji mangga.

Selain memiliki khasiat penyembuhan dan pengubatan, mangga dipercayai dapat menguatkan otot pada tubuh manusia. Mangga juga mampu memberikan lebih daya tahan terhadap badan untuk melawan penyakit dan membunuh kuman.


Jus mangga yang dicampur dengan susu (mango lassi) berupaya meningkatkan kekuatan dan tenaga. Oleh itu, pengambilan secara berterusan pada waktu petang dapat mengurangkan keletihan yang dialami.

Mangga juga memiliki khasiat dari sudut kecantikan. Memakan buah mangga secara teratur dan berterusan mampu menjadikan kulit lebih cantik. Di samping membantu proses pelawasan setiap hari.

Daun mangga juga tidak kurang mempunyai manfaat yang tidak diketahui ramai. Daun mangga yang dibakar sehingga menjadi abu dapat digunakan untuk mengurangkan rasa sakit akibat luka terbakar. Caranya, ambil abu daun mangga dan tampalkan pada luka tersebut.

Manakala, kulit kayu mangga seberat kira-kira 20 gram yang dididihkan dalam tiga cawan air hingga tinggal separuh mampu merawat masalah cirit-birit.

Yang terakhir adalah ramuan untuk merawat penyakit batu hempedu. Campurkan kira-kira 10 gram daun mangga yang dikeringkan (kisar hingga menjadi serbuk) ke dalam dan minum setiap hari. Ramuan ini berkesan untuk memecah dan menyingkirkan batu tersebut dari tubuh. Insya-Allah.

Subhanallah, betapa setiap kejadian Allah tidak ada satu pun yang sia-sia. Dari akar hingga ke buah, sampai ke bijinya bermanfaat untuk manusia.

Wallahu’alam.



Sunday, 27 April 2014

Kelas Akaun Online : Selamatkan Bisnes Anda

Kenapa pula cik azue mengikuti kelas ini ya? Bukan kerana cik azue tidak tahu langsung tentang asas urus akaun, cuma nya, cik azue ni bukan lah pelajar jurusan akauntan. Jadi segala asas dulu adalah berdasarkan pengalaman kerja dengan orang dahulu. Jadi walau pun tahu, tidak salah kalau cik azue ingin mengambil tahu lagi kan. Dan tersangatlah mengejutnya, bila mana ada benda yang selama ini cik azue ingat betul, rupa-rupanya salah konsep. Wakakakaka! Mari gelak kan diri sendiri. Anda semua jangan gelak tau, nanti cik azue sentap. Hahahaha. Alhamdulillah, Allah gerakan hati ini untuk berusaha juga mengikuti kelas tersebut walau pada mulanya Chenta hati cik azue pernah berkata, "bukankah awak sudah tahu kan..."

Ok, apa yang cik azue belajar dalam kelas ini?
Pertama, beberapa hari sebelum kelas, cik azue dan rakan-rakan sekelas akan dimasukkan ke dalam satu "group" di FB dibawah seliaan satu guru online tetap (Puan Aishah Hussein) akademi bekerja di rumah (ADBR),  dan jumlah pelajar dalam satu kelas adalah lima orang sahaja. Ini kelas cik azue ya, kelas orang lain, ada empat orang, ada lima orang macam kelas cik azue juga. Kemudian, masing-masing kami diberikan bahan bacaan melalui email sebelum kelas bermula. Maksudnya, kena baca dan kaji dulu alat bantu belajar tersebut.
Kedua, hari kelas. Bila disebut sebagai online kelas, bagi kelas akaun ini, setiap pelajar dan guru akan berada dalam talian pada masa yang sama melalui "group" yang ditubuhkan terdahulu. Di hari ini barulah kami diperkenalkan dengan guru kelas akaun kami, iaitu Puan Khadijah Abdullah.
Bab 2 - Pengenalan kepada buku simpan kira-kira dan proses
Banyak lah yang di ajar disini. Tetapi apa yang dapat cik azue simpulkan dari bab ini adalah
a) semua belian yang kita buat kita perlu catat/rekod dalam buku simpan kira-kira
b) semua resit belian perlu kita buat salinan bagi mengelakan ianya pudar dan disimpan
c) setiap rekod perlu dilakukan secara disiplin dan secara harian
d) buat buku catatan kira-kira, satu untuk kegunaan sendiri, satu untuk kegunaan harian.
Buku catatan ini bertujuan bagi mencatat semua wang keluar masuk kita tak kira berapa besar pun atau berapa kecil pun perbelanjaan tersebut. Sila catat perbelanjaan selepas setiap urusan bagi mengelakan kita terlupa. Oleh itu cikgu cadangkan menyimpan buku 555 di dalam beg kita dan dibawa ke mana sahaja.
Dan kerana itu juga, terus petangnya cik azue beli ini
Satu untuk abang hazim, satu untuk adik hazim, satu untuk duit belanja dapur (duit sara keluarga chenta beri) dan satu untuk perniagaan cik azue. Habis budak-budak ni pun diseret sama belajar mengurus kewangan masing-masing. Membiasakan diri mereka sedari kecil, gitu.

e) Setiap hujung minggu (kalau boleh setiap hari) perbelanjaan ini dipindahkan ke dalam buku simpan kira-kira sebagai simpanan rekod bagi tujuan semakan.


Kesimpulan bab 2 adalah; Buku Simpan Kira-kira adalah bertujuan bagi merekod setiap transaksi yang dilakukan secara harian dan tetap dan setiap transaksi walau pun satu sen pun perlu direkodkan juga secara tetap ke dalam buku simpan kira-kira tersebut.

Akhir bulan boleh la kita semak berapa perbelanjaan yang sedar dan tidak sedar yang telah dan sudah kita lakukan, perlu, kehendak atau pembaziran.

*psssssst, di sini cik azue masih selamat, masih dalam garis panduan*

Bab 3 - Modal
Modal adalah sejumlah peruntukan WANG bagi memulakan satu PERNIAGAAN.
Wang PERNIGAAN jangan dicampur dengan wang PERIBADI dan jangan guna duit PERIBADI untuk perbelanjaanPERNIAGAAN.
Nak selamat, daftarkan perniagaan dan buat akaun perniagaan. Apa-apa berkaitan dengan perniagaan, guna wang hanya dari akaun perniagaan sahaja.

*psssssst, di sini cik azue sedikit silap. Oh tidak!*

 
Teropong-teropong diri, itu dia, sudah tersasar sedikit cik azue kawan-kawan, walau pun sedikit sahaja, namun, melalui perbincangan dengan guru, boleh beri impak besar jika tidak di kawal. Nak tahu?
Dalam kes cik azue, bukan duit perniagaan guna untuk diri sendiri, tetapi duit sendiri guna untuk perniagaan, bukan apa, konon-konon bagi jadi modal, sudahnya, MODAL yang asal berjumlah sedemikian menjadi sedemikian besar pula akhirnya. Sudah, padan la asik tidak boleh untung (maaf bekas bos, saya pinjam tagline anda disini ya)

Bab 4 - Dokumen wajib dalam suatu perniagaan
a) Sebut harga (Qoutation)
b) Invoice
c) Resit
d) Penyata Bank
e) Baucer Bayaran

*psssssst, di sini cik azue alhamdulillah, semua ada.*



Bab 5 -  Pricing and Costing

Kalau nak tahu harga jual, kena tahu harga costing dulu. Dah tahu harga costing baru boleh tahu harga jual.
Dan harga costing pula mesti mengambil kira semua aspek air, api, internet, petrol, admin dan sebagainya, baru kemudian kita buat pricing atau harga jualan.
Dan disini juga, perlu tahu apa langkah-langkah terbaik bagi memngurangkan KOS dan menambah KEUNTUNGAN

Bab 6 -  Belanjawan / Bajet

"Bajet adalah satu pelan perbelanjaan, iaitu cara untuk mengimbangai wang yang anda miliki dengan wang yang anda belanjakan."

"Pelan Kewangan anda adalah berdasarkan kepada pendapatan dan perbelanjaan."

"Pendapatan pula adalah wang yang masuk dalam poket anda dan perbelanjaan adalah perkara yang memerlukan anda mengeluarkan wang."

Ok. Dah habis ulasan cik azue. Sebenarnya bukan 6 Bab, tapi cik azue kecilkan mengikut pemahaman cik azue jadi 6 bab, mudah otak tua cik azue nak hadam.

Suka tak bila dah baca ni? Teruja tak nak belajar sama agar kita boleh kawal ketirisan akaun kita, tak kisah la akaun sendiri atau pun perniagaan?
Banyak yang kita boleh dapat sebenarnya dalam tempoh 3 jam ni bagi yang baru nak berkenalan dengan asas urus akaun ni. Tapi buat yang sudah master, jangan la, nanti tidak memenuhi KPI anda pula. Ini kelas ASAS ya.

Bagi yang mencari-cari solusi bagaimana nak urus akaun kalian, Akademi ada menawarkan kelas akaun ni secara online dan terbaru, ada juga offline. Hubungi cik azue ya, pada yang berminat nak tambah ilmu akaun ni macam cik azue. Nanti boleh buat ulasan sama-sama, kita semak mana yang kita silap dan betul dan mana yang harus kita lebih baiki.

Oh sudah panjang entri ini. Di harap yang merindui kemunculan entri terbaru cik azue, dapat manfaat dari perkongsian hari ini.
Akhir kalam, semoga anda dan kita semua dalam peliharaan Ilahi selalu hendaknya.
Terima kasih berkunjung ke sini dan

Wasalam

**************************************************************
Bagi yang mahu sertai kelas ini secara online, kelas akaun asas - kelas akan diadakan Pada Bulan Mei, 5/5/2014 (9.30-12.30 t/h - 3 jam)
 
Bagi yang mahu lebih padat, boleh sertai kelas secara offline, bengkel sehari pada 10/5/2014. Baikpulih semula pengurusan akaun bisnes. Bengkel ini sangat-sangat sesuai untuk usahawan online atau offline. Insya Allah bermanfaat.
 
Kelas akaun offline
Yuran RM220
tarikh: 10.5.2014
Lokasi: Shah Alam
Tempat- 2nd Floor PKNS Bizpoint Shah Alam
Masa-9pg -5ptg
Makan tengahari dan air mineral disediakan.

Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer 
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi???? 
6. Case Study (full set of Bookeeping)
case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.

Pendaftaran terus melalui saya :
Facebook : Nor Adilah
Email      : noradilah.ahmadshokori@gmail.com


Saturday, 26 April 2014

Kempen Hijau

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google

Assalamualaikum.

Simpan dahulu sebelum berbelanja bukan sebaliknya. Setiap kali menerima pendapatan, asingkan bahagian yang ingin disimpan. Selebihnya digunakan untuk perbelanjaan dan sebagainya.

Kadar yang disarankan untuk disimpan adalah sebanyak 10 peratus. Namun, jumlah yang ingin disimpan itu terpulang kepada individu tersebut. Tidak ada gunanya kita menyimpan sejumlah wang yang banyak setiap bulan, tetapi di akhirnya kita mengeluarkan wang tersebut untuk dibelanjakan.

Simpanan bukanlah untuk dibelanjakan sewenang-wenangnya. Malah simpanan juga harus dibahagikan kepada beberapa bahagian sesuai dengan keperluan dan matlamat sebenar. Contohnya simpanan untuk kecemasan, haji dan sebagainya.

Selain daripada keperluan, manusia juga mempunyai nafsu yang berkehendakkan terhadap sesuatu. Fitrah ini perlu diurus dengan sebaiknya. Ramai yang tewas dan dibelenggu masalah kewangan ekoran terlalu menurut kehendak.

Antara langkah bijak dalam memenuhi kemahuan dan kehendak ini adalah dengan menggunakan kaedah tabungan khusus. Kaedah ini dapat melatih diri berbelanja mengikut kemampuan dan mengelakkan berhutang.

Apabila timbul keinginan untuk membeli sesuatu, satu tabungan khusus perlu dibuat. Peruntukan daripada pendapatan yang diperoleh akan digunakan untuk tabungan khusus ini. Pada masa yang sama tidak menjejaskan tabungan tetap yang telah dibuat setiap bulan.


Dalam merealisasikan tabungan khususnya ini beberapa perkara kemahuan lain perlu dikurangkan atau dikorbankan untuk sementara waktu. Misalnya perbelanjaan untuk makan di luar atau perbelanjaan untuk hobi dan lain-lain lagi. Oleh yang demikian, bajet untuk memenuhi kehendak yang baru ini dapat diadakan. 


Kaedah tabungan yang lebih praktikal untuk dibuat adalah seperti yang dicadangkan oleh Tuan Shamsuddin Kadir kepada peserta kursus kewangannya iaitu menyimpan wang kertas RM 5 yang dimiliki. Setiap helai wang kertas hijau ini (RM 5) perlu disimpan dan dimasukkan ke dalam tabung khas.


Wang ini tidak boleh dibelanjakan sama sekali. Jika ingin berbelanja, gunalah wang kertas yang lain kerana si hijau ini dikhususkan untuk simpanan. Jika kaedah ini diamalkan secara konsisten dan disiplin yang tinggi, sudah tentu hasilnya tidak akan mengecewakan.


Kempen si hijau ini boleh dilanjutkan ke satu tahap lagi iaitu kempen si oren. Si oren merujuk kepada wang kertas RM 20. Sesuai dengan angkanya yang lebih besar, maka cabarannya agak hebat untuk menyimpan si oren ini. Tidak mudah untuk mengekang kehendak dan kemahuan berbelanja dengan nilai tersebut di tangan.


Mungkin ada yang tertanya-tanya mengapa si hijau dan si oren yang dipilih? Sebenarnya, kedua-dua wang kertas ini agak jarang diperoleh. Disebabkan jarang diperoleh, maka lebih mudah untuk disimpan jika dibandingkan dengan wang kertas RM 1 dan RM 10.


Saya sendiri pernah mempratikkan amalan menabung dengan cara ini. Ini berpunca daripada kesukaran untuk melatih diri saya menabung. Oleh kerana saya masih belajar dan wang tidak banyak, jadi saya memilih untuk menabung semua wang syiling yang saya miliki.


Apatah lagi, dompet saya ketika itu tidak ada tempat untuk meletakkan duit syiling. Kekurangan itu menyebabkan saya tidak selesa untuk membawa duit syiling. Hikmahnya, semua duit syiling yang saya dapat, terus saya masukkan ke dalam tabung.




Hasilnya memang sangat mengujakan. Setiap penghujung semester, jumlah yang terkumpul mencecah ratusan ringgit. Cabaran terbesar saya apabila duit-duit syiling itu ditukarkan kepada duit kertas, yang mendorong saya untuk berbelanja secara berlebihan.


Kebanyakan kawan-kawan di kolej yang tahu saya mengumpulkan duit syiling akan datang beramai-ramai ke bilik saya untuk menukar duit kertas mereka  dengan duit syiling saya. Mereka terpaksa menukar duit kertas dengan duit syiling kerana ingin menggunakan mesin basuh di kolej. Sedangkan helaian  wang kertas sering menggoda saya untuk berbelanja dan inilah kelemahan saya ketika itu. 

Bagi yang ingin memulakan kempen si hijau ini, saya doakan anda berjaya. Mudah-mudahan anda dapat hidup dengan tenang tanpa hutang.



ِ

Thursday, 24 April 2014

Buat Duit Dengan Blog

Sumber : Anys Idayu Zakaria

Bagi yang merancang untuk mula buat duit dengan blog, atau ada yang masih tak berapa yakin, betul ke ada blog boleh buat duit, betul ke boleh dapat income dengan blog, jom kita lihat video perkongsian dari inspirasibiz.com ini.



Ini saya petik sedikit perkongsian Dr Irfan Khairi, melalui video tersebut.

"Dalam perniagaan internet terutamanya, perlu ada minat, dan apabila ada minat, kita sampaikan sebagai maklumat di blog, tambahkan aset di blog kita dan in shaa Allah dari situ memudahkan kita jana pendapatan dari internet. kalau nak jana pendapatan melalui blog, kita kena ada momentum penulisan, iaitu penulisan harus konsisten, tulis apa sahaja yang kita minat kerana minat itu akan mendekatkan kita dengan pengunjung serta boleh membuat pengunjung bertukar jadi pengalaman. nak kopipes dari mana-mana pun boleh, cuma jangan kopipes bulat-bulat. sila ubah mengikut gaya penulisan sendiri bagi menghasilkan satu identiti diri sendiri di mata para pengunjung blog kita'', petikan kata Irfan Khairi
 
"Cipta, tarik pembaca
Tips, cipta dan tarik pembaca
update, update, update!
 
Kalau mahu orang selalu berkunjung ke rumah kita, selalulah dan sangat perlu setiap hari rai mereka dengan informasi baru. Sedikit atau banyak pastikan ada kesegaran baru dalam blog. Ini penting sebelum membuat keyakinan kepada pembaca agar membeli produk kita. Apabila mereka sudah cukup yakin barulah 'mereka' membeli. "

(Masayu Ahmad: Belajar Asas Blog)
Dari saya pula, kata kunci paling mudah, mesti dan cuba konsisten pasang azam sehari satu entri. Tulis walau pendek, latih sehingga 44 hari akan jadi kebiasaan. Belajar teknik yang betul menghasilkan blog yang dapat menjana pendapatan dalam kelas online blog bersama saya di ABDR.

Antara emel yang saya terima. Mesej lebih kurang sama dengan emel guru-guru online lain.
Saya pernah melalui situasinya, 
*Mahu berniaga modal yang ada sedikit sahaja.
*Mahu berbisnes online tapi seolah gelap gelita jalannya.

Maka sebab itulah Rakan Niaga & Pencarian 30 agen dropship borong telekung solat diwujudkan. 
>>Hanya yuran SEKALI SAHAJA dilaburkan.
>>Produk sedia ada.
>>Kami tunjukkan cara buat blog mesra carian google.
>>Kami masukkan dalam satu group untuk berkongsi tips bersama.

PALING PENTING :
Apa syarat yang perlu ada:
>> Laptop/komputer / tab / gadget phone
>> Talian internet

SYARAT UTAMA:
ADA MINAT, FOKUS, KOMITMEN & KESUNGGUHAN
Pilihan kelas yang dianjurkan oleh AKADEMI BEKERJA DI RUMAH :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Beriklan bersama kami di http://sohodirectory.blogspot.com/
10. Sertai seminar terkini anjuran kami http://bengkelbranding.blogspot.com/

Kenapa kelas ini diadakan? Inilah sumbangan kami terhadap wanita dan suri rumah baik yang bekerja di luar mahupun di rumah saja. Kami sedia membantu anda untuk menyampaikan ilmu di blog atau berniaga online melalui blog dengan teknik yang betul. Blog adalah medium percuma dan akan menjadi luar biasa hebat apabila bergabung dengan teknik content writing yang tepat.

Boleh terus mendaftar mana-mana kelas pillihan melalui saya Nor Adilah.
Facebook (pm) : Nor Adilah
Email : noradilah.ahmadshokori@gmail.com

Wednesday, 23 April 2014

Panduan Masak Sambal Tumis Sedap

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google




Perkongsian ini saya peroleh dari wall ayahanda Mamak Haji, hasil perbincangan beliau bersama rakan-rakannya di facebook. Saya telah meminta izin daripada beliau untuk memanjangkan catatan ini supaya dapat dijadikan bahan rujukan.

Segalanya bermula apabila seorang sahabat Mamak Haji ingin memulakan bisnes meminta pendapatnya tentang cara memasak sambal tumis yang sedap. Menurut Mamak Haji, sambal tumis yang terbaik adalah sambal yang tahan lama dan tidak mudah basi.

Sambal yang sedap tidak hanya bergantung kepada resepi, tetapi juga melibatkan proses penyediaan cili sehinggalah kepada teknik menumis.

1. Pemilihan cili kering.
Pilihlah cili kering yang berkerinting berbanding cili kering yang berkilat. Ini kerana cili yang berkerinting kurang pedas dan memiliki rasa yang lebih enak.

2. Buang biji cili kering.
Kaedah pertama: Kalau boleh buang dulu biji cili dengan menggunting cili itu secara menyerong 45 darjah. Biji cili yang banyak akan menyebabkan rasa yang kurang enak.

3. Rebus cili kering.
Basuh dan buang biji cili tersebut. Kemudian rebus supaya cili kembang dan lembut.

4. Kisar cili kering (dengan blender)
Air yang digunakan untuk merebus cili jangan dibuang. Sebaliknya gunakan air rebusan tadi untuk mengisar cili kering yang telah direbus. Masukkan sedikit minyak ke dalam blender supaya blender tidak hangus. Jika cili kering yang ingin dikisar itu banyak, masukkan lebih minyak ke dalam blender. Minyak juga berfungsi untuk mengelakkan daripada cili cepat basi.

5. Bahan lain (blend)
Ada macam-macam versi. Ada yang suka kisar cili kering bersama dengan bawang besar atau bawang merah, bawang putih dan belacan. Kalau saya sendiri, saya tidak suka menggunakan bawang putih dan belacan untuk masak sambal.
Selain menggunakan bawang dan belacan, bahan lain yang boleh dikisar dengan cili kering ialah ikan bilis, udang kering atau pun buah keras (rasa lemak).

* Biasanya peniaga nasi lemak menggunakan belacan yang lebih murah harganya dan serdak ikan bilis untuk menjimatkan kos.
* Ikan bilis yang dikisar bersama cili berfungsi sebagai stok.
* Ada yang suka blend semua bahan serentak, ada juga yang suka blend cili dan bawang berasingan.
* Guna bawang dalam kuantiti yang banyak (bawang memberikan rasa manis kepada sambal).

6. Sukatan air (untuk blend)
Bubuh cili dan bawang sehingga hampir penuh blender. Masukkan air kira-kira 1/3 blender. Kalau masa blend ada bunyi tersekat-sekat maknanya air tidak cukup. Cuma pastikan cili kisar tidak terlalu cair kerana air yang banyak melambatkan proses memasak sambal).

7. Cara masak (tumis)
Di bawah ini pelbagai cara yang dikongsikan oleh rakan-rakan facebook beliau:

✔ Blend bawang asing dengan cili. Sebiji bawang besar, 2 biji bawang putih, sedikit belacan, secubit ikan bilis dikisar. Kemudian, tumis sampai masak elok dengan minyak secukupnya.


✔ Segenggam cili kering yang telah dikisar dimasukkan ke dalam tumisan bawang. Masak perlahan-lahan sekurang-kurangnya selama 30 minit. Selepas itu, masukkan sebiji bawang yang dihiris, air asam jawa, garam dan gula.

✔ Cili kering yang telah direbus sehingga betul-betul kembang dikisar bersama bawang yang agak banyak. Jika suka, tambahkan ikan bilis semasa blend cili dan bawang. Tumis dengan minyak yang banyak dan api yang kecil. Bila cili sudah betul-betul garing dan pecah minyak, masukkan air asam jawa, gula dan garam. Biar lagi, merenih lama sikit. Bila agak-agak sudah pekat, baru masukkan ikan bilis yang telah digoreng. Jaga api supaya tidak hangit. Sambal ini tahan 4-5 hari di luar tanpa perlu dihangatkan.

✔ Tumis bawang hingga naik bau dan air bawang berkurangan. Lepas itu baru campurkan cili dan sambung menumis (Menumis akan memakan masa yang lama).

✔ Semasa menumis cili, gunakan api paling kecil sampai cili betul-betul masak dan naik minyak. Minyak kena banyak barulah cili betul-betul masak dan tidak hangus. Sambal yang sedap menggunakan bawang basar yang banyak (kisar sekali dengan cili dan ikan bilis). Bubuh air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng (kalau ikan bilis goreng sudah masin, kurangkan garam dalam sambal)

✔ Kisar bawang besar dengan sedikit air kerana bawang sudah mengandungi air yang banyak. Kemudian tapiskan. Air bawang digunakan untuk kisar cili kering, minyak dan ikan bilis. Jadi, apabila memasak cili nanti tidak perlu menunggu lama untuk keringkan airnya.

Bila sudah siap ksar, masukkan ke dalam periuk. Agak-agak telah kering airnya, baru masukkan minyak yang banyak. Terus masak dengan api yang kecil dan kacau selalu.

Sukatan yang biasa digunakan ialah 1 mangkuk cili kering rebus, 2 mangkuk bawang besar siap dihiris dan 2-3 genggam ikan bilis untuk dikisar.

✔ Sambal yang dimasak dengan betul akan berwarna merah berkilat. Kawal api supaya tidak hangus dan garing seperti yang dikehendaki. Kacau cili kisar hingga sampai pecah minyak.

✔ Masukkan pes tomyam untuk rasa yang lebih enak.

✔ Ada lagi satu cara buat sambal tumis tahan lama. Basuh cili kering jgn dipotong biar sebiji2. Toskan. Panaskan 1 cawan minyak goreng cili tadi dengan api kuat sehingga nampak nak garing tapi jangan hangus. Lepas itu kisar guna air. Baki minyak guna semula kalau tidak cukup tambah lagi. Ketika ini tumis sudah tidak lama sebab cili telah masak tadi. Kurangkan masa masak sambal untuk garingkan cili.

 Untuk mengelakkan minyak merecik di dapur, tutup periuk itu. Masa hendak kacau, matikan api dapur, tunggu sampai sambal sudah tidak lagi meletup. Kacau, tutup periuk dan hidupkan api. Ini dapat mengelakkan terkena tangan dan dapur kotor. Bila air telah kering, tidak perlu tutup periuk lagi.

 Gunakan api kecil masa memasak. Tutp dengan periuk kukus supaya minyak tidak terpercik. Bubuh garam, gula dan asam keping agar lebih tahan lama.

 Letak cili yang sudah dibuang biji. Rebus. Kisar cili kering, bawang besar, bawang kecil, bawang putih, belacan dan buah keras. Tumis sampai pecah minyak. Tambahkan air, asam jawa, gula, garam, sedikit bawang yang dihiris dan ikan bilis yang telah digoreng. Sambal tumis yang dibubuh buah keras akan menjadi lebih sedap dan berlemak.

 Selain menggunakan asam keping atau air asam jawa, boleh gantikan dengan cuka. Secukup rasa.

✔ Untuk mendapatkan warna yang lebih gelap, masukkan gula merah menggantikan gula.






Tuesday, 22 April 2014

Jangan Buat Bisnes Syok Sendiri

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google

Bismillah.

Ramai di antara kita yang berminat untuk berniaga tetapi tidak tahu bagaimana ingin memulakannya. Sesetengahnya tidak tahu apa yang ingin diniagakan kerana seumur hidup mereka langsung tidak pernah berjualan.

Ada pula yang mudah rambang mata. Apa sahaja peluang yang terhidang, ingin direbut. Saranan saya, sabar. Duduk dan fikirkan terlebih dahulu. 

Fokus satu persatu. Mulakan dengan yang kecil dan buat sehingga berjaya. Lepas itu barulah beralih kepada bisnes yang lain pula. Jangan terlalu tamak, semuanya ingin dibuat serentak. Nanti yang dikejar tidak dapat, yang dikejar pula berciciran.

Mari kita amati perkongsian Puan Ainon Abdullah ini.


Dari ABS: Perangai dan Tabiat Customer


Siapakah customer kita. Macam apakah perangai dan tabiat mereka? Sejauh manakah kita kenal customer kita? 



Ambil contoh ini: Seorang penulis mahu menulis buku bertajuk: "Menyelesaikan Masalah Rumah Tangga". 



Menurut penulis itu, buku itu ditujukan kepada isteri-isteri yang sedang mengalami masalah rumahtangga. Kata beliau lagi, dalam pasaran belum ada buku yang benar-benar dapat menolong isteri-isteri itu. Justeru, buku itu nanti akan laku keras!

Penulis itu tahu kepada siapa bukunya itu mahu ditujukan, yakni isteri-isteri yang mengalami masalah rumahtangga.

Sejauh manakah penulis itu mengenali perangai dan tabiat golongan sasarannya itu?

Apakah isteri-isteri yang mengalami masalah rumahtangga mempunyai tabiat berikut:

+ Mereka suka membaca buku?
+ Mereka suka membeli buku?
+ Mereka suka pergi ke kedai buku?

Justeru, penting untuk kita kenalpasti bisnes yang ingin kita ceburi. Jangan buat bisnes syok sendiri. Sehubungan itu, kami di Akademi Bekerja Di Rumah ingin membantu seramai mungkin yang ingin memulakan bisnes dari rumah dengan modal yang minimum.

Menjelang Ramadan, makanan dan pakaian antara yang mendapat permintaan yang tinggi di pasaran. Pasaran pakaian tidak terhad kepada baju dan tudung sahaja. Telekung juga merupakan produk yang laku apabila tiba bulan puasa.

-----------------------------------------------------------------------
KELAS BLOG & FANPAGE BORONG TELEKUNG SOLAT






Telekung merupakan produk permintaan sangat tinggi menjelang Ramadhan. Bagi yang mahu ambil peluang untuk mula berbisnes, kami buka kelas blog fanpage borong telekung solat.

Kenapa borong? Sebab untung banyak dan tak payah nak simpan stok, kita yang akan bekalkan belaka.

Kenapa perlu sertai kelas ini?
* Dropship borong 
* Dapat belajar buat blog khas untuk borong telekung
* Boleh terus mula promosi dan jual
* Tak perlu simpan stok telekung yang banyak
* Tak perlu uruskan penghantaran dan pengeposan pada pelanggan
* Kami yang akan uruskan penghantaran
* Selepas siap kedai blog, terus boleh mula jual dan ambil komisen
* Telekung pelbagai jenis yang sudah sedia ada stok.

Kelas Borong Telekung Solat
-Telekung Solat Vietnam
-Telekung Solat Indonesia
-Telekung Solat Sulam
-Telkung Solat Kanak-Kanak.
- Bonus 4 ebook rujukan

Apa yang kalian bakal dapat? InsyaAllah,
Ilmu membina blog & fanpage niaga Blog yang menepati minat pembeli
Bersama dalam satu fanpage group dengan barisan guru-guru online Akademi Bekerja Di Rumah - yang berpengalaman dalam bisnes online.

Saya buka hanya untuk 30 orang sahaja!!!!
Siapa yang berminat cepat daftar, mula belajar, dan terus jual.

Facebook (pm) : Nor Adilah
Email : noradilah.ahmadshokori@gmail.com


Nor Adilah Ahmad Shokori
Pengurus Online,
Akademi Bekerja Di Rumah.

Menjemput Rezeki : Beri Kucing Makan

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google

Bismillah.

Semasa berbual dengan seorang rakan, saya cuba mencungkil rahsia di sebalik kejayaan bapanya dalam dunia perniagaan. Dia terdiam mungkin cuba mengingat kembali.

Bapanya pernah mengalami zaman kejatuhan sebelum bangkit membina empayar perniagaannya seperti hari ini. Banyak halangan dan kepayahan yang terpaksa ditempuh sebelum bapanya berjaya.

Diuji dengan masalah rumah tangga yang berakhir dengan penceraian. Dalam masa yang sama bergelut dengan bisnes yang mulai merudum. Malah keadaan menjadi lebih sukar apabila ditipu rakan kongsinya sendiri.

Sebagai anak, dia melihat bapanya melalui kehidupan yang cukup sukar. Meskipun bapanya cuba menyembunyikan masalah yang dihadapi daripada pengetahuan orang lain. 

Satu persatu harta milik bapanya berpindah milik. Semuanya hilang sekelip mata. Hanya tinggal sehelai sepinggang. 

Macam-macam kerja yang dilakukan oleh bapanya untuk mendapatkan sesuap nasi. Ketika itu hidup ibarat kais pagi, makan pagi. Kais petang, makan petang.


Sehinggalah suatu hari, ketika sedang duduk di kaki lima untuk makan, tiba-tiba datang seekor kucing yang entah dari mana datangnya. Bapanya yang baru ingin menyuap nasi ke mulut, berhenti berbuat demikian. 

Kasihan melihat kucing itu, bapanya memberikan sedikit nasi bersama ikan goreng kepada kucing tersebut. Walaupun bapanya sendiri sudah beberapa hari hanya mengalas perut dengan air paip.

Bapanya ralit memerhatikan kucing itu makan. Terselit di hatinya, kucing ini juga lapar seperti aku. Kemudian datang pula kucing yang lain. Sekali lagi, bapanya memberikan kucing itu pula makan. 


Kucing-kucing yang datang meminta makanan kepada bapanya semakin banyak. Semuanya diberikan makanan, tidak ada yang dibiarkan oleh bapanya. Akhirnya, nasi di tangan bapanya telah pun habis tanpa sempat dijamah oleh bapanya walaupun sesuap. Bermakna bapanya perlu berlapar untuk tempoh sehari lagi.

Keesokkan harinya, perkara yang sama berulang. Malah kucing yang sama meminta makanan daripada bapanya walaupun bapanya makan di tempat yang berbeza dan jauh berbanding sehari sebelumnya. Peristiwa yang sama berlaku setiap hari selama seminggu.

Lalu, kucing ini dibawa pulang ke rumah kawan tempat bapanya menumpang tinggal. Kucing ini dimanjakan dan dijaga dengan baik. Bahkan kucing ini akan diberi makan terlebih dahulu sebelum bapanya sendiri makan.

Empat lima hari kemudian, seorang rakan bapanya mengajak untuk bertemu dan dalam pertemuan itu, bapanya ditawarkan untuk menguruskan sebuah projek. Di situlah titik tolak kebangkitan semula bapanya dalam dunia perniagaan.

Bertali arus projek yang masuk sehingga bapanya tidak menang tangan. Dengan bantuan dan pertolongan rakannya itu, (dan pastinya dengan izin Allah) nama bapanya berjaya dikeluarkan daripada senarai muflis.

Hari ke hari, rezeki bapanya makin bertambah seiring dengan usaha dan doa tanpa jemu. 

Putaran roda, jika tiga tahun dahulu bapanya terpaksa bergelut dengan saat sukar, maka kesusahan itu telah digantikan dengan kesenangan. 

Perbualan saya dengan anaknya hanyalah sekadar cerita tentang kucing-kucing yang dibela oleh bapanya telah membuka ruang untuk saya belajar pengalaman jatuh bangun seorang jutawan.

Bapanya bukan seorang penggemar kucing namun kini memelihara puluhan ekor kucing di rumah. Bagi bapanya, selain ibu yang mendoakannya, rezeki yang melimpah ini adalah berkat memberi makan kucing.

Malah, sekarang ini bapanya menggajikan dua orang pekerja untuk menguruskan segala keperluan kucing-kucingnya. 

Kucing seperti juga haiwan-haiwan lain tidak mampu membalas jasa manusia. Namun berbuat baik kepada haiwan seperti kucing membuka jalan untuk menjemput rezeki dengan cara yang lebih mudah.

Wallahu'alam.




Copyright to NOR ADILAH
Designed by UMIESUEstudio 2015