Sunday, 6 April 2014

Rahsia Teh Tarik Mamak


Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google




Bayangkan segelas teh tarik tersedia di depan mata kita.

Lemak, berkrim disukai ramai. Siap dengan buih lagi. Maklumlah teh tarik.

Apa yang menyebabkan teh tarik tu jadi sedap?

Buihnya kah?

Susunya kah?

Atau tukang bancuhnya kah? Haha.

Rahsianya terletak pada garam.

Letak garam dalam teh? Biar betul? Bukan patut letak gula ke?

Ya, garam adalah rahsianya. Ini betul-betul ye, bukan cubaan.

Nak mudah, masukkan secubit garam dalam air teh yang kita bancuh.

Tapi kalau kat kedai mamak biasanya sudu yang digunakan untuk bancuh teh akan dicelup dalam bekas berisi air garam. Jadi apabila sudu ini digunakan untuk membancuh teh, sisa-sisa air garam yang terlekat pada sudu akan bercampur dengan air teh.

Rasa garam itulah yang menaikkan rasa lemak teh yang dibancuh. Rasa lemak dah sedia ada bila kita guna susu, cumanya rasanya akan lebih menyerlah apabila ditambah dengan garam.

Macam tu juga dalam apa jua jenis masakan yang kita masak. Kebanyakan masakan yang menggunakan susu atau santan (ada elemen lemak) di dalamnya memerlukan tambahan sedikit garam untuk menyedapkan lagi masakan tersebut. 

Boleh cuba bubuh garam dalam masakan seperti dadih dan bubur. Jangan letak banyak sangat. Sikit saja dah cukup. Rasa manis dan lemak akan saling melengkapi. Cubalah.





Saturday, 5 April 2014

Alergi Makanan Laut

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google


Saya kurang gemar makan ayam. Selalunya ayam adalah pilihan terakhir yang saya akan makan. Masa kat kampus, kawan-kawan saya hampir semuanya suka makan ayam. 

Saya pula,kalau nak makan yang special sikit, saya akan beli atau order lauk daging atau pun seafood macam udang atau sotong. Kalau ada kawan-kawan yang bagitau tak boleh makan seafood mesti saya pandang pelik je.




Sedap kot seafood. Rugi siapa yang tak makan. Hilang satu nikmat dunia. Tapi tu cerita dulu, sekarang ni saya pun dah tak boleh nak makan sangat sebab ada alergi. Tengok, Allah bayar cash kat saya. 

Saya sendiri tak sedar bila saya ada masalah ni. Sebelum ni memang saya ada alahan pada bahan yang mengandungi pewangi. Contohnya shower gel dan deodorant.

Mungkin alergi terhadap seafood ada. Cuma tak teruk dan saya pun tak perasan. Kemuncaknya, bila saya rasa gatal-gatal satu badan walaupun saya hanya pakai sabun dan deodarant yang tidak ada pewangi di dalamnya.

Di celah jari tangan dan kaki khususnya, ada banyak biji-biji (yang berair). Saya jumpa beberapa orang doktor, mereka kata saya ada allergi kepada seafood selepas diperiksa. Macam tak percaya mulanya.

Jadi, saya bereksperimen sendiri. Bila saya tak makan seafood, masalah saya berkurangan. Takdelah duk tergaru-garu sampai luka dan berparut. Terpaksa ambil ubat doktor setiap hari. Kalau sehari skip makan ubat, confirm akan tergaru-garu jugak.

Dah la ubat yang doktor bagi mengantuk. Lepas tu, hari-hari kena makan, dengan ubat sapu lagi. Ubat cuci pun ada. Nak kata baik terus pun tak juga. 

Maka, bermulalah pencarian saya setelah berbulan-bulan telan ubat doktor. Macam-macam supplement yang saya cuba, semuanya sama je. Mungkin bukan rezeki saya.Sehinggalah satu hari, saya terbaca tentang Alfalfa.

Takut juga nak cuba. Takut jadi apa-apa pula nanti. Lama juga saya study dan kaji pasal Shaklee dan alfalfa. Dah macam buat research pula. Dah puas hati dengan segala maklumat, baru saya yakin untuk beli.

Tak nampak kesan sangat masa awal-awal tu. Salah saya juga, saya tak konsisten ambil Alfalfa ni. Kadang ambil, kadang tak. Saya tak rasa sebarang perubahan. 

Masa ni saya dah tinggal terus ubat doktor. Dah jemu makan ubat dan antibiotik. Lagi pun tak elok ambil antibiotik untuk tempoh yang lama. Ada kesan jangka panjang.

Satu hari saya nekad. Saya nak amalkan alfalfa secara konsisten. Dah alang-alang beli, makan je la. Saya dah tak peduli ada kesan atau tak.

Lama juga la baru saya perasan, saya dah kurang menggaru. Kulit dah tak gatal-gatal. Walaupun saya makan macam-macam makanan laut. Teringin tengok kerang, sotong, ketam dan siput. Saya main makan je.

Saya bukan setakat rasa, tapi saya makan dalam kuantiti yang banyak. Lepas beberapa hari, saya perasan kulit saya dah tak gatal bila saya konsisten ambil alfalfa. Kalau skip dua tiga hari pun, still ok.

Alhamdulillah, saya rasa lega sangat. Sehingga ke hari ini, saya masih ambil alfalfa. Hasil yang sangat positif. Alhamdulillah, pastinya dengan izin Allah jua. Alfalfa ni banyak membantu.

Dah rasa sendiri kesannya, barulah saya terbuka hati untuk jadi ahli. Dapatlah beli dengan harga ahli yang jauh lebih murah. Bonus pun dapat. Alhamdulillah.




Nor Adilah
012-4200 676 



Wednesday, 2 April 2014

Rezeki Kita Berbeza


Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google

Bismillah.



Daripada Abu Ayyub Khalid bin Zaid al-Ansari RA bahawasanya seorang lelaki berkata, “Wahai Rasulullah SAW, beritahu daku tentang amalan yang membolehkan aku masuk syurga”. Jawab Rasulullah SAW, “Beribadatlah kepada Allah, janganlah menyekutukan dengan sesuatu, dirikan sembahyang, keluarkan zakat dan eratkan hubungan silaturrahim”.

Kita dituntut agar memanjangkan hubungan silaturrahim. Dunia hari ini, segalanya di hujung jari. Banyak medium dan pilihan di depan mata. 

Namun, dalam kita bersilaturrahim ada adab dan seninya. Kadang-kadang niat kita betul, cuma pelaksanaannya silap. Tapis dan fikir apa yang mahu dibicarakan. Sesetengah perkara tidak perlu kita sentuh dan seboleh mungkin elakkanlah.

Cuba letakkan diri kita di tempat mereka. Kadang-kadang sehalus mana pun bahasa kita, masih tetap mencederakan emosi orang yang kita tanya. Puncanya ada pada soalan kita.

Bertanya khabar, bertukar cerita biarlah dalam keadaan kedua-dua belah pihak gembira. Masing-masing berasa selesa dan tidak ada hati yang terluka.

Tidak salah bertanya tapi tanyakanlah soalan yang lebih umum. Jangan sesekali menyentuh sisi peribadi. Konsep rezeki itu luas. Fahamilah bahawa rezeki yang Allah tabur untuk setiap hambaNya berbeza-beza. Lebih di sini, kurang di sana. 


Wallahu'alam.






Mereka Mendahului


Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google




Bismillah.

Sesungguhnya kami ini milik Allah dan kepadaNyalah kami akan dikembalikan. Awal-awal pagi dikejutkan dengan berita kematian seorang saudara. 

Beliau meninggal dunia dalam pesawat ketika dalam perjalanan pulang ke Malaysia. Sedang perjalanan masih berbaki tujuh jam. Tentu sekali ahli keluarga yang turut berada di dalam pesawat terpaksa menahan hiba sepanjang tempoh tersebut.

Tidak terlewat walaupun sesaat, tatkala ajal tiba pada masa dan tempat yang sudah ditetapkan sejak sekian lama. 

Beberapa hari lepas, seorang kenalan mak meninggal tiba-tiba. Tidak sempat sampai ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Rupa-rupanya sakit perut yang dialaminya dalam tempoh dua hari hanyalah asbab untuk Allah menjemputnya pulang.

Pandang diri kita. Kita juga menanti giliran untuk berpindah, dari alam dunia ke alam barzakh. Kita ini juga bakal jenazah.

Bila? Di mana? Bagaimana? Itu bukanlah soalan yang perlu ditanya. Soalan yang lebih utama ditanya adalah adakah kita sudah bersedia? Ramai yang telah mendahului kita dan kita juga bakal menyusul mereka. Wallahu'alam.





Tuesday, 1 April 2014

Rindu Bertamu


Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Nor Adilah Ahmad Shokori

Alhamdulillah. Pada 19 Oktober 2012 hari Jumaat, kami bertolak dari Kelana Jaya ke KLIA dengan menaiki bas. Tepat jam 4 petang, penerbangan akhir berlepas meninggalkan tanah air selama hampir tujuh minggu. 

Mengulangi kembara bertiga pada tahun 1998 namun kali ini tempohnya lebih panjang. Jemputan dikirim oleh Allah melalui mak dan ayah. Sungguh kami rindu untuk bertamu di rumahMu, menziarahi kekasihMu. 




Astaghfirullah.




Cerita Faris dan Flash Card


Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori

Hari tu Faris tak pi sekolah. Kebetulan terjumpa flash card zaman dulu-dulu kat rumah. 

Perkataan-perkataan dalam flash card tu semua dalam Bahasa Inggeris (dah nama pun flash card kan J). Apple, Bear, Cat ok dah dia sebut tapi bila sampai huruf D, jadi lain la pulak.


“D”. “Door”


“Bukanlah. Pintu!”


“Door”


“Pintu”


“Pintu dalam Bahasa Melayu. Bahasa Inggeris sebut door.”


Tengok muka dia macam dah paham dah, tapi sekali dia ambik tangan Mak Teh dia letak kat gambar pintu.


"Assalamualaikum!” Sambil ketuk gambar pintu.


Hahahahahaha.Memang tak boleh tahan gelak dengan budak sorang ni.





Monday, 31 March 2014

Kadar Tol Jambatan Kedua Pulau Pinang


Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori

Bermula 1 April 2014, pengguna Jambatan Kedua Pulau Pinang atau nama rasminya Jambatan Sultan Abdul Halim Muazzam Shah perlu membayar kadar tol yang telah ditetapkan. Tempoh sebulan percuma yang diberikan kepada semua pengguna jambatan tersebut sebelum ini, bakal berakhir.

Berikut kadar yang dikenakan mengikut kelas kenderaan:
  • Kereta kecuali teksi dan bas (kelas 1): RM8.50
  • Motosikal (kelas 0): RM1.70

  • Kenderaan enam tayar kecuali bas (kelas 2):  RM30.50

  • Kenderaan kelas 3: RM70.10

  • Teksi (kelas 4): RM8.50

  • Bas (kelas 5): RM26.20




Copyright to NOR ADILAH
Designed by UMIESUEstudio 2015