Wednesday, 2 October 2013

Tomyam

Teks     : Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar : Google






“Tomyam ni lain kan?” Saya bertanya.

“Kenapa?” Dia tanya balik.

“Ye la, yang selalu kita beli tu cair. Yang ni pekat sikit. Rasa macam berlemak. Mesti letak santan tak pun susu cair.” Saya mula mengomen.

“Ntah…tak tahu.”

“Lor, tu ja?” Nampak sangat dia malas nak layan.

Lama baru dia balas.

“Masa Kak Biey kerja dengan kakak sulong kat kedai makan dia dulu, pernah tanya tukang masak dia. Ada banyak cara sebenarnya. Selalunya dia kata letak air kelapa la, sebab air kelapa ni ada rasa lemak manis sikit. Rasanya lebih ‘ringan’ kalau nak banding dengan santan.”

“Ooo... Patut pun.”

Kami sambung makan.

“Tapi kan Dila, kalau letak air kelapa banyak-banyak. Mesti harga pun mahal. Tak dapat la dia nak jual murah macam ni.”

“So?” Suspen pulak bunyinya. Saya menanti patah perkataan seterusnya.

“Boleh jugak ganti dengan air beras.”

“Air beras? Macam mana pulak tu?” Lurus saya bertanya.

“Air yang kita basuh beras tu. Jangan buang, simpan. Campur sekali dalam kuah tomyam. Tukang masak tu la cakap.”

Kemudian dia menambah.

“Air basuhan beras yang mula-mula sekali tu memang pekat.Yang kedua dan ketiga tu dah kurang sikit.”

Gulp!

Saya renung wajah di hadapan saya itu. 

"Dila! Sedap kan? Lemak berkrim disukai ramai." Katanya selamba sambil mengenyitkan mata.

“Kak Biey!!!”

Saya tengok dia dah terkekeh-kekeh ketawa.



No comments:

Post a Comment


Copyright to NOR ADILAH
Designed by UMIESUEstudio 2015