Teks : Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar : Google
“Tomyam
ni lain kan?” Saya bertanya.
“Kenapa?” Dia tanya balik.
“Ye
la, yang selalu kita beli tu cair. Yang ni pekat sikit. Rasa macam
berlemak. Mesti letak santan tak pun susu cair.” Saya mula mengomen.
“Ntah…tak
tahu.”
“Lor,
tu ja?” Nampak sangat dia malas nak layan.
Lama
baru dia balas.
“Masa
Kak Biey kerja dengan kakak sulong kat kedai makan dia dulu, pernah tanya
tukang masak dia. Ada banyak cara sebenarnya. Selalunya dia kata letak air kelapa la, sebab air kelapa ni ada rasa lemak
manis sikit. Rasanya lebih ‘ringan’ kalau nak banding dengan santan.”
“Ooo...
Patut pun.”
Kami
sambung makan.
“Tapi
kan Dila, kalau letak air kelapa banyak-banyak. Mesti harga pun mahal. Tak
dapat la dia nak jual murah macam ni.”
“So?” Suspen pulak bunyinya. Saya menanti patah perkataan seterusnya.
“Boleh
jugak ganti dengan air beras.”
“Air beras? Macam
mana pulak tu?” Lurus saya
bertanya.
“Air
yang kita basuh beras tu. Jangan buang, simpan. Campur sekali dalam kuah
tomyam. Tukang masak tu la cakap.”
Kemudian
dia menambah.
“Air
basuhan beras yang mula-mula sekali tu memang pekat.Yang kedua dan ketiga tu
dah kurang sikit.”
Gulp!
Saya
renung wajah di hadapan saya itu.
"Dila! Sedap kan? Lemak berkrim disukai ramai." Katanya selamba sambil mengenyitkan mata.
“Kak
Biey!!!”
Saya
tengok dia dah terkekeh-kekeh ketawa.
No comments:
Post a Comment