Monday, 14 April 2014

Raudhah : Dulu dan Sekarang

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google

Bismillah.




Saya teringatkan Raudhah di Masjid Nabawi. Patutlah mak kata Raudhah sudah lain. Lain macam mana? Walaupun mak awal-awal lagi dah maklumkan kepada saya, tetapi saya masih tidak dapat nak bayangkan keadaan itu.

Sehinggalah saya kembali semula ke situ pada tahun 2011. Kali kedua dijemput menjadi tetamuNya. Lama jarak waktunya berbanding kunjungan kali pertama berbelas tahun dahulu.




Sangat ketara perbezaannya. Setelah saya amati betul-betul, barulah saya teringat akan beberapa perkara. Dulu, jemaah tidak perlu berkumpul dan menanti giliran untuk ke Raudhah.

Hanya masuk melalui pintu yang ditetapkan dan terus ke Raudhah. Belum ada sistem seperti sekarang. Ketika itu jemaah Asia Tenggara khususnya dari Malaysia memang akan ditolak dan dirempuh oleh jemaah lain yang bertubuh besar.

Saya dan mak ketika itu, bergerak mengikut arus yang dibawa oleh jemaah. Apatah lagi dengan tubuh kami yang kecil. Langsung kaki tidak memijak lantai masjid. Kami dihimpit kiri, kanan, depan dan belakang.

Jadi dengan sistem yang ada sekarang, jemaah Asia Tenggara berada dalam lingkungan mereka sahaja. Susuk tubuh dan budaya yang tidak jauh bezanya. Namun yang sedihnya, masih ada jemaah wanita yang suka merempuh, tolak-menolak malah ada juga yang berlari. Allah. Allah.





Momen yang paling saya rindui sudah pastilah apabila dapat berada betul-betul di hadapan makam Rasulullah SAW dan para sahabat. Seperti mana jemaah lelaki berpeluang untuk berada di situ (seperti gambar di atas).

Suatu ketika dulu, jemaah wanita juga memiliki peluang yang sama. Walau bagaimanapun, ruang dan peluang itu sudah tidak ada kerana pandangan itu terhalang oleh kanvas yang direntangkan di situ.

Terasa seolah-olah kubah hijau sedang melambai-lambai saat ini. Rindu serindu rindunya. 


Wallahu'alam.




Friday, 11 April 2014

Peluang Bisnes Bulan Ramadan


PELUANG BISNES BULAN RAMADAN


Alhamdulillah, kita berada pada bulan-bulan terakhir menghampiri Ramadan yang penuh berkat. Berdasarkan pengalaman dan pertanyaan demi pertanyaan melalui blog ini, sekarang ramai peniaga-peniaga mula tercari-cari produk "hot" sepanjang Ramadan.

Telekung solat salah satunya. Maka dengan besar hati kami mencari mereka yang fokus dan berkomitmen untuk merebut peluang ini.

Kelas membina blog & fanpage borong khusus bagi kalian yang mahu belajar. Hanya terhad 30 pendaftaran sahaja!

Kita fokuskan pada jualan borong Telekung Solat sahaja.
-Telekung Solat Vietnam
-Telekung Solat Indonesia
-Telekung Solat Sulam
-Telekung Solat Kanak-Kanak.

Apa yang kalian bakal dapat? InsyaAllah,

Ilmu membina blog & fanpage niaga
Blog yang menepati minat pembeli
Bersama dalam satu fanpage group dengan barisan guru-guru online    Akademi Bekerja Di Rumah - yang berpengalaman dalam bisnes online.
Produk telekung pelbagai jenis yang sedia ada stoknya.

Untuk mendaftar, hubungi saya:
Facebook: Nor Adilah
Email: noradilah.ahmadshokori@gmail.com

Sup Kentang

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google



Saya nak kongsi masakan berasaskan kentang yang paling ringkas iaitu sup kentang. Makan pula dengan nasi yang panas dan ikan masin atau ikan goreng, memang sedap.

SUP KENTANG

Bahan-bahan:
Kentang
Bawang merah atau bawang besar
Ikan bilis atau udang
Suun
Air
Garam

Cara-cara:
Mula-mula kupas ubi kentang dan potong kepada beberapa bahagian. Bentuk potongan terpulang sama ada nak potong memanjang (baji) atau kiub.

Hiris bawang merah atau bawang besar. (Di sini, saya memilih untuk tidak memasukkan bawang putih)

Dalam periuk, masukkan ubi kentang, bawang merah, ikan bilis dan air. Rebus sehingga ubi kentang empuk (lembut).

Sementara menanti ubi kentang empuk, kerat dan rendamkan suun di dalam air biasa.

Bila ubi dah empuk, masukkan suhun ke dalam periuk.

Akhir sekali, masukkan garam dan lada hitam (kalau suka).


Nota: Boleh tambahkan dengan lobak merah, telur, tauhu, leek dan cendawan. 
         



Thursday, 10 April 2014

Petua Anak Jadi Baik

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google



  1. Ajar anak-anak ilmu tauhid iaitu supaya kenal dan cintakan Allah. Antaranya bawa anak-anak ke masjid untuk solat dan belajar agama.

  2. Ajar anak-anak bahawa Allah melihat apa saja yang kita buat. Walau di mana kita berada Allah pasti nampak kita hatta sekecil-kecil perkara sekali pun.

  3. Ajar anak-anak cinta nabi. Sebelum tidur cerita kepada mereka kisah-kisah nabi, para sahabat dan ahli keluarga nabi. 

  4. Suruh anak-anak solat. Bawa mereka ke masjid untuk solat berjemaah.

  5. Ajar mereka puasa sunat dan qiamullail.

  6. Berkawan dengan mereka. Libatkan diri dengan aktiviti yang mereka lakukan atau libatkan mereka dengan aktiviti kita. Contohnya bawa mereka memancing dan sebagainya.

  7. Panggil anak-anak dengan nama yang baik dan elok.

  8. Terapkan akhlak nabi dalam diri mereka. 




Adab dan Sunnah Minum Air

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google



  1. Pegang bekas minuman (cawan atau gelas) dengan tangan kanan.

  2. Duduk ketika minum.

  3. Sebelum minum baca Bismillah.

  4. Sebelum minum, lihat air yang hendak diminum.

  5. Jangan bernafas ketika minum.
  6. Minum dengan tiga kali teguk.

  7. Selepas minum ucaplah Alhamdullillah.




Wednesday, 9 April 2014

Kelas Akaun (Offline) Untuk Usahawan


KELAS AKAUN OFFLINE



Antara kesilapan yang dilakukan oleh pemula WAHM:
  • Tidak ada rekod
  • Tidak tahu aliran kewangan
  • Tidak pandai jejak sumber
  • Tidak tahu menyimpan rekod
  • Ada yang selalu bocor dan ketirisan wang.
Oleh itu, kami di pihak Akademi Bekerja Di Rumah buat pertama kalinya akan menganjurkan kelas akaun (offline) bagi membantu para usahawan menguruskan akaun perniagaan dengan betul.

Terbuka kepada SEMUA USAHAWAN.


Tarikh    : 10.5.2014
Lokasi    : Shah Alam
Tempat  : 2nd Floor PKNS Bizpoint Shah Alam
Masa      : 9 pagi -5 petang
Yuran Pendaftaran: RM 220 SAHAJA

Makan tengahari dan air mineral disediakan.

MODUL:

1. Pengenalan book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
Case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.


Bonus 1:
Ebook asas blog 
Ebook 101 idea home based bisnes
Ebook Jejak Aliran Tunai

Bonus 2:
2 tahun periklanan di soho directory

Bonus 3: 
Temuramah untuk ruangan bisnes majalah

Bonus 4
Jaminan pulangan wang

Pendaftaran terus melalui saya.

Email : noradilah.ahmadshokori@gmail.com
SMS   : 012- 420 0676
FB     : Nor Adilah



Resepi Epal Hijau Bakar

Teks: Nor Adilah Ahmad Shokori
Gambar: Google

Resepi epal bakar ini khusus untuk orang yang sedang diet. Semua orang kena jaga kesihatan sebenarnya, bukan orang yang nak kurus je kena jaga kesihatan atau nak tunggu sakit baru nak jaga pemakanan. Salah ye konsep tu. 

Memanglah dugaan cukup kuat. Pagi-pagi dengan roti canai, nasi lemak, mi goreng, bihun goreng, mana tahan macam ni! Huhu. Saya bercakap tentang diri saya juga. Haha.

Makanlah sekadarnya. Kalau nak makan, cukuplah makan ala kadar. Sesekali terbabas bolehlah dimaafkan tapi kalau selalu itu dah memang sengaja. 

Bila kita cakap tentang diet, ramai yang beranggapan diet mesti makan makanan yang tak sedap dan membosankan. Contohnya, pagi-pagi makan oat sahaja. Letihlah kalau macam tu.

Kat sini saya nak share resepi epal bakar. Rasanya lebih kurang macam apple pie (pai epal) tapi yang penting, resepi ini menyihatkan. Sangat mudah untuk membuatnya. Saya tak bagi sukatan, jadi agak-agak je la ye.

Resepi ini secara umum saja. Terpulang pada kreativiti kita nak buat buat macam mana. Boleh olah ikut selera masing-masing, nak ganti dengan oat pun tidak ada masalah. Lagi pun kita yang membuatnya. Kan? Selamat mencuba.


EPAL BAKAR

Bahan-bahan:

Epal hijau
Kurma
Kismis
Badam (dicincang)
Serbuk kulit kayu manis

Cara-caranya:
1. Belah epal kepada dua bahagian.
2. Korek dan buang biji di tengahnya.
3. Isikan bahagian tengahnya dengan sedikit kurma, kismis dan badam     cincang serta taburkan kulit kayu manis di atasnya.
4. Tangkupkan kedua-dua belah epal tersebut dan bungkuskan dengan aluminium foil.
5. Bakar di dalam ketuhar.



Copyright to NOR ADILAH
Designed by UMIESUEstudio 2015